Amint arról a napokban a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt hatalmas közfelháborodást váltott ki, hogy felnőtt vaddisznókat, valamint tucatnyi kismalacot lőttek ki a János Kórház közelében, azt követően, hogy híre ment, az intézmény környékén kóborolnak.

Sokkot kapott egy kisfiú

Az eset brutalitását jól mutatja, hogy a vadász a kórházhoz közeli villamosmegállóban, az utasok szeme láttára végzett az állatokkal, a járművön utazó egyik kisfiú a vérengzést látva sokkot is kapott. Kapcsolódó: Vérengzés a János kórháznál – Sokkot kapott egy kisfiú, amikor mindenki szeme láttára kilőtték a kórház udvarán lefotózott 20 vaddisznót

A rendőrség nem adott utasítást

Az ügyben ezt követően több feljelentést is történt, sőt a rendőrség is kiadott egy közleményt, melynek tanúsága szerint, ők nem adtak utasítást az állatok kilövésére, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Közleményt adott ki a Vadászkamara

Az ügy kapcsán a Vadászkamara korábban kiadott egy közleményt, azonban abban túl sok konkrétum nem szerepelt, csak annyi, hogy a lakot területen felbukkanó állatok veszélyesek lehetnek. A kerület alpolgármestere úgy véli nem ez volt a megfelelő eljárás, ugyanis eddig is már százas nagyságrendben mentettek meg állatokat, amiket ketreces, befogós módszerrrel fogtak el, majd pedig visszaszállították őket épségben a természetes élőhelyükre.

A kerület polgármestere is megszólalt

Mint mondja, ez nyilvánvalóan fáradságosabb, de sokkalta humánusabb módszer, mint egyszerűen agyonlúni őket. Ráadásul a kilövnek – indokolt esetben – is megvannak a maga szabályai: először is be kell jelenteni a rendőrségen, le kell zárni az adott területet, valamint egyéb biztonsági intézkedéseket kell végrehajtani annak érdekében, hogy biztosan ne sérüljön meg senki. A mostani esetben ezek vélhetően nem történtek meg, legalábbis, ahogy fentebb is írtunk a rendőrség tájékoztatása szerint “a BRFK tevékenység-irányítási központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére; a rendőrséghez ilyen jellegű kérés sem érkezett.”

Megszólalt a vadász

A 24.hu most elérte azt a vadász, aki kilőtte a malacokat. A lap azt írja, hogy a férfi korábban tagja volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Országos Járványvédelmi Központ által létrehozott „vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő tanácsadói hálózatnak”, azonban már nem az. Egy korábbi ügyet követően – amikor is egy sebesült borzot bezsákolt és a csomagtartóba dobott, az állat pedig elpusztult – egy másik posztja is megszűnt.

Nem akar ezzel tovább foglalkozni

A portál megkeresésére a vadász azt mondta, hogy a Vadászkamara közleménye az irányadó, szerinte pedig a mostani ügy csak az újságíróknak fontos, ő pedig csak a munkáját szeretné végezni, emiatt nincs ideje arra, hogy ezzel az üggyel tovább foglalkozzon.

Nem volt más választás

A vadász ezt követően a Telexnek már valamivel bőbeszédűbben nyilatkozott, azt mondta: „Ebben a döntési helyzetben nem lehetett volna mást csinálni. A jogszabályok egyébként is tiltják, hogy befogjuk, élve szállítsuk, valahova elvigyük és elengedjük a vaddisznókat”

Lakosság bejelentés érkezett

Ezen túlmenően arról is beszélt, hogy a vaddisznókról a katasztrófavédelem értesítette őt egy lakossági bejelentés alapján. A helyszínen voltak tűzoltók, valamint a hét, nagyjából kéthónapos kismalac, amik össze-vissza szaladgáltak a villamosvonal melletti vízelvezető árokban.

Rossz állapotban voltak a malacok

Elmondása szerint a malacok rossz állapotban voltak, az árokban lévő olajos víztől szennyezettek lettek, így úgy véli a leghumánusabb mód az volt, hogy lelövik őket. Kis fegyverrel, kis lőszerrel, fejlövéssel végzett velük.

Nap mint nap előfordult

“Mit lehetett volna még csinálni? Kizavarni őket a Szilágyi Erzsébet fasornak a reggeli, nyolcórás forgalmába. Felelőtlenség lett volna őket ott hagyni, ennek más megoldása nem volt” – mondta a portálnak L. Pál, aki azt is hozzátette, ilyen nap mint nap előfordul, csak amikor sokan látják az eseményeket, akkor ezt történik.

Sertéspestiről beszélt

A jogszabályok szerint – állítja a vadász, nem lehet befogni és máshova vinni őket. Egyrészt azért, mert a vad a magyar állam tulajdona, másrészt pedig mert a terület súlyosan fertőzött afrikai sertéspestissel, így sem behozni, sem kivinni nem lehet onnan vadakat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: kilőtt vaddisznók a János kórháznál – Forrás: Facebook – Köszönjük a kép készítőjének, hogy fotójával segíti mások hiteles tájékoztatását.