Az ellenzéki előválasztás győztesei lesznek a kormánypárti jelöltek kihívói a 2022-es országgyűlési választáson. Végignéztük a győztesek önéletrajzát és vagyonnyilatkozatát. Van köztük olyan, aki Mercedessel jár és olyan is, akinek nincs autója, lakása vagy háza. A legfiatalabb ellenzéki jelölt a rendszerváltáskor született, egyesek több nyelven is tárgyalóképesek, mások inkább elhallgatják a nyelvtudásukat. Nézzük sorban Budapest környékének országgyűlési választókörzeteit, ismerkedjünk meg azokkal az ellenzéki jelöltekkel, akik minket akarnak majd a Parlamentben képviselni.

Pest 1 – Érd – Törökbálint – Sóskút környéke: Bősz Anett

Bősz Anett az érdi polgármester, Csőzik László felesége, a DK jelöltjeként 61 százalékot kapott. Az ellenzéki összefogás jelöltje 1986-ban született, a Corvinuson közgazdászként végzett, ugyanott nemzetközi kapcsolatok szakot is elvégezte. Bősz Anett első munkahelye 2008-ban egy marketing asszisztensi állás volt, majd 2010-ben a TV2 sajtóosztályán volt gyakornok. 2014-tól  már óriaadó a Corvinuson, 2018-tól pedig a DK országgyűlési képviselője. Tárgyalóképes angolul és németül. Ő az egyetlen, aki még a mobiltelefonszámát sem titkolja, mert szerepel a nyilvános önéletrajzában. Vagyonnyilatkozata alapján Érden van résztulajdona egy családi házban, egy Toyota Prius van a nevén, pár százezer forintos tartozása van, a havi jövedelme pedig bruttó nagyjából 1,5 millió forint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pest 2 – Budakeszi – Budaörs – Piliscsaba – Zsámbék környéke: Szél Bernadett

Szél Bernadett a Momentum politikusa toronymagasan, 81%-al győzött, a külügyi államtitkár Menczer Tamás kihívója lesz. 1977-ben született, Zalaegerszegen érettségizett, majd a Corvinuson közgazdász és szociológia végzettséget szerzett. Dolgozott a Phillip Morris dohánygyárnál programszervezőként, majd a Központi Statisztikai Hivatalnál, 2012-től országgyűlési képviselő. Vagyonnyilatkozata szerint Budakeszin résztulajdonos egy házban, Pátyon pedig egy 170 négyzetméteres családi ház egyedüli tulajdonosa. Saját autója nincs, 600 ezer forint megtakarítás szerepel a bevallásában és egy ingatlankiadásból származó havi 100 ezres jövedelem. Az előválasztási vagyonnyilatkozatában nem szerepel az országgyűlési-képviselői honoráriuma.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Pest 3 – Szentendre – Visegrád környéke: Buzinkay György

Ebben a körzetben a négy induló közül Buzinkay György lett a befutó 37%-os szavazati aránnyal. Ellenfele a kormánypárti Vitályos Eszter lesz.  Buzinkay fiatal politikus, 1989-ben, a rendszerváltáskor született. 2013-ban végzett az ELTE-n politológusként, majd 2017-ben közgazdálkodás és közpolitika végzettséget szerzett. Az önéletrajza szerint két munkahelye volt. Az egyik a közterület felügyeletnél, a másik pedig most a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt-nél, ahol felügyelőbizottsági tag. A vagyonnyilatkozata alapján az 1. kerületben egy 175 négyzetméteres lakásban lakótárs. Takarékbetétben 3,5 milliós megtakarítása van. Jelenlegi bruttó jövedelme 290 ezer forint.

Pest 4 – Vác – Nagymaros – Zebegény környéke: Inotay Gergely

A Jobbik jelöltje, Inotay Gergely csaknem a felét elvitte a szavazatoknak, várhatóan a kormánypárti Rétvári Bence ellenfele lesz tavasszal. Önéletrajza szerint 1974-ben született, tanítóképzőt végzett Budapesten, a Pázmányon pedig katolikus hit és erkölcstan oktató képesítést szerzett. Az egyik váci általános iskolában tanít, 2019-óta pedig Vác egyik alpolgármestere. Vagyonnyilatkozata szerint nincs saját ingatlana, egy Opel Meriva van a nevén. 1,5 milliós tartozása van, havonta pedig bruttó 733 ezret keres.

Pest 5 – Dunakeszi – Veresegyház környéke: Dorosz Dávid

Ebben a körzetben a három indulóból Karácsony Gergely korábbi főpolgármester-helyettese, a Párbeszéd jelöltje, Dorosz Dávid nyert 62%-os többséggel, így ő lesz a kormánypárti Tuzson Bence kihívója. Dorosz Dávid 1985-ben született, az ELTE jogi karán végzett, közben a Corvinuson nemzetközi kapcsolatok diplomát is szerzett. 2010-2014 között már volt országgyűlési képviselő, jelenleg a Párbeszéd kampányfőnöke. Vagyonnyilatkozata szerint nincs saját lakása, ingatlana. Egy Mazda6-ossal jár, amit tavaly vett. Nagyjából 24 millió forint megtakarítása van, jelenlegi havi fizetése bruttó 450 ezer forint.

Pest 6 – Gödöllő – Kerepes -Nagytarcsa környéke: Hohn Krisztina

Az LMP jelöltje Hohn Krisztina 45 százalékkal nyert. 1972-ben született, Komlón érettségizett, majd Pécsett művelődésszervezői diplomát szerzett. 2006-2018 között a Baranya megyei Mánfa polgármestere volt, 2018-tól országgyűlési képviselő. Vagyonnyilatkozata szerint Mánfán van saját családi háza és egy Skoda Octaviával jár. Nincs tartozása és megtakarítása, havi btuttó jövedelme 1,8 millió forint.

Pest 7 – Gyömrő – Vecsés – Gyál környéke: Fricsovszky-Tóth Péter

Ebben a körzetben a Jobbik jelöltje nyert csaknem 64%-al. Fricsovszky-Tóth Péter 1979-ben született, a Corvinuson projektmenedzsmentet tanult, a Pázmányon vállalkozásszervező közgazdaász végzettséget szerzett. Önéletrajza szerint minőségbiztosítási belső ellenőrként dolgozott a TÜV Rehinald nevű cégnél. Vagyonnyilatkozata alapján Üllőn van háza és egy Ford Mondeo van a nevén. 20 milliós lakáshitele van, egyéni vállalkozóként dolgozik, havi bruttó 300 ezer forintért.

Pest 8 – Szigetszentmiklós – Halásztelek – Százhalombatta környéke: Jószai Teodóra

A Pest 8-as körzetben Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János a Jobbik jelöltjeként alig 98 szavazattal maradt le a DK jelöltjétől Jószai Teodórától, így a Dél-csepeli térségben Jószai Teodóra lesz a kormánypárti jelölt kihívója. A képviselő-jelölt 1976-ban született, a debreceni egyetemen végzett történelemtanárként. 11 évig volt Budapesten pedagógus, 2011-tól a Fővárosi Csatornázási Műveknél dolgozott HR-asszisztensként, 2013 óta pedig saját cége van Community-Solution Kft. néven, amely a nyilvános cégadatok szerint tavaly 7,8 millió éves bevételt ért el. Jószai Teodórának a vagyonnyilatkozata szerint Szigetszentmiklóson két lakása van. Az egyiknek 50%-ban tulajdonosa, a másiknak teljesen. Egy Mercedes GLA autó van a nevén, melyet idén vásárolt. Az OTP-nek 7 millió forinttal tartozik. A cégétől 219 ezer forintos havi fizetést kap, Katás egyéni vállalkozóként dolgozik.

Pest 9 – Galgahéviz – Sülysáp – Tápióság környéke: Schmuck Erzsébet

Az agglomeráció keleti szélén könnyű dolga volt Schmuck Erzsébetnek, mert rajta kívül senki sem indult az előválasztáson, így az LMP politikusa egyedüli befutó lett. Schmuck Erzsébet 1954-ben született, a Közgázon végzett, okleveles közgazdászként. Dolgozott a MÁV-nál bérgazdálkodóként, a Kommunista Ifjúsági Szövetségnél (KISZ) gazdaságpolitikai munkatárs volt, majd 11 évig a Magyar Természetvédők szövetségének az elnöke, 2014-től országgyűlési képviselő. Vagyonnyilatkozata alapján Szuhafürdőn van háza, a 9. kerületben pedig lakása. Egy Toyota Corolla és egy Kia van a nevén. Nincs tartozása, államkötvényben van 8 milliós megtakarítása, a havi jövedelme pedig bruttó 2 millió forint.

Pest 10 – Monor – Albertirsa környéke: Gér Mihály

Itt a párbeszédes Gér Mihály lett a befutó, csaknem 70%-al nyert. Az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje 1983-ban született, 2011-ban a Corvinuson kommunikációs diplomát szerzett, de van pszichológus diplomája is. Kommunikációs tanácsadóként, művelődésszervezőként dolgozott, jelenleg a pilisi gyermekotthon pszichológusa. Vagyonnyilatkozata szerint Albertirsán két ingatlanban van érdekeltsége, a 13. kerületben pedig van egy 28 négyzetméteres lakása. Nem rendelkezik autóval és hitele sincs. Jelenlegi fizetése összesen bruttó 410 ezer forint.

Pest 11 – Dunaharaszti – Dabas – Ráckeve környéke: Jánosi-Lesi Ágota

Ebben a körzetben a DK jelöltje, Jánosi-Lesi Ágota lett a győztes 56%-al. 1974-ben született, 2002-ben a Berzsenyi Dániel Főiskolán művelődésszervező diplomát szerzett. Dolgozott a Budai Skálában, volt korrektor és egy táncmagazinnál újságíró. A Gyurcsány-Bajnai kormány idején az oktatási minisztériumban volt titkársági referens volt. Később a tóalmási általános iskolában pedagógiai asszisztens, majd telefonos ügyfélszolgálati munkatárs lett, 2018 óta pedig az országgyűlés hivatalánál asszisztens. Vagyonnyilatkozata szerint Ráckevén van családi háza, 2021-ben vett egy Opel Astrát, a havi bruttó jövedelme összesen 730 ezer forint, adóssága, megtakarítása nincs.

Fejér 3: Etyek – Bicske – Felcsút környéke: Balázs Péter

Fejér megye Budapesthez legközelebbi részén a DK jelöltje, Balázs Péter győzött 67 százalékkal. Balázs Péter 1984-ben született, a postaforgalmi szakközép és gimnáziumba járt, majd 2013-ban a Kodolányin szerzett kommunikációs diplomát. Két munkahelye volt, az egyik egy hr-ügyintéző, a másik a Bicskei TV-nél megbízási szerződés. Vagyonnyilatkozata szerint Bicskét felerészben tulajdonosa egy háznak és van egy pincéje Újbarokon. Egy Ford SMax autó van a nevén, van 10 milliós babaváró hitele és 3,1 millióval tartozik az autóért. 49 százalékos résztulajdonosa a Petfor Team Kft-bek, melynek a 2020-as árbevétele 281 millió forint volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Előválasztás – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely