A hétvégén több eddig lezárt agglomerációs települést is megnyitottak. Visegrádon viszont továbbra is elzárkóznak a vendégek elől, a szomszédos Dömösön viszont sokan voltak. Helyszíni beszámoló a Dunakanyarból.

Korábban senki sem gondolta volna, hogy a Pest megye határát jelző tábláknak micsoda jelentősége lesz egy napon. Most már tudjuk, hogy ha a kormány úgy akarja, akkor országot lehet létrehozni az országon belül.

A mögöttünk álló hétvégén a korlátozások a fővárosban és Pest megyében megmaradtak, de máshol nem. Várható volt, hogy Budapest és környékének népe kirajzik a megyehatáron túlra. Sokan a Balatonra, Velencei-tóhoz mentek, mások a Dunakanyarba.

Pest megye határát jelző tábla a 11-es úton a Dunakanyarban

Aki Visegrádon szeretett volna sétálni egyet a Dunaparton meglepődött. A településen úgy döntöttek, hogy sok kilométer hosszú rendőrségi helyszínelő szalaggal zárják le a parkolásra alkalmas tarületet a vendégek elől.

Visegrádon csak a 11-es úton lehetett áthajtani, ha valaki a település belső utcáiba akart bekanyarodni a polgárőrség megállította és legfeljebb a helyieket engedték tovább.

Kikötő Dömösön – Sokan voltak a parkolóban

Néhány kilométerrel és egy másik megyével arrébb Dömösön viszont teltház volt. Megteltek a vízparti parkolók, a dömösi kikötőben a lángososnál az egymástól messzire húzott asztalok, sokan sétáltak, fagyiztak és kukát kerestek, mert a településen elfelejtettek hulladékgyűjtőket elhelyezni azokon a frekventált helyeken, ahol a legtöbb látogató áll meg. Aki tehát nem jutott be Visegrádra, Dömösön és Esztergomban kötött ki a hétvégén.

A dömösi kikötő büféjében messzire húzták egymástól az asztalokat

Persze Pest megyében nem minden településen voltak ennyire szigorúak a vendégekkel. Szentendre belvárosát is megnyitották a látogatók előtt. Itt három hete még csak a helyiek mehettek a belvárosba, most más a helyzet. A Fő téren kinyitottak a fagyizók.

Fülöp Zsoltnak, Szentendre polgármesterének nincs pontos adata arról hány koronavírus fertőzött van a városban: “Van informálisan adatunk arról, hogy hány megbetegedés van, szerencsére ez nagyságrendekkel kisebb, mint egyébként gondoltuk volna bármikor is, úgy gondolom, hogy ezt is tanulni kell, hogy az információáramlásban az őszinteség, az egyenesség az sokkal többet jelent, mint a titkolózás, én várom azt hogy végre megtudhassam én polgármesterként, hogy szentendrén hány megbetegedés van éppen” – mondta az atv-nek.

Ahogy azt korábban az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a város költségvetésében a koronavírus járvány egymilliárd forintos kiesést jelent, így azt muszáj most újratervezni.

A városvezetés azt szeretné, ha minél több vállalkozás költözne Szentendére, de a már meglévőknek is igyekeznek segíteni. A vendéglátósoknak például pedig területeket adnának, hogy tarthassák az előírt nagyobb asztaltávolságokat.

Az élet kezd visszatérni Budapestre és környékére, de láthatóan mindenki még óvatos, a vírus itt van körülöttünk és bármikor újraindulhat a járvány.

Fotók: BPK, Kiemelt kép: Polgárőrök Visegrádon