A magyarországi McDonald’s éttermekben nemrég bevezették, hogy a szívószálért fizetni kell, szeptember elsejétől pedig az elvitelért is, vagyis azokért a csomagolóanyagokért, amelyeket eddig ingyen adtak azért, hogy kényelmesen az autóba tehessük a poharakat vagy a hamburgereket. 800 forintos vásárlással számolva a 80 forintos csomagolási költség 10%-os drágulást jelent.

Plusz 80 forint

A magyarországi McDonald’s éttermekben az alábbi meglepő tábla várja a vendégeket szeptember elsejétől. Ennek értelmében plusz 80 forintot számolnak fel, ha papírzacskóba, elvitelre kérjük a hambit. Többet kell fizetni az autósoknak is. 800 forintos értékkel, vagyis pár sajtburgerrel számolva ez 10%-os drágulást jelenthet a vásárlóknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új tábla a Mekiben

Fotó: BPK

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Elvitel és autós vásárlás

Az étteremlánc megerősítette, hogy szeptember elseje óta él az új díj, melyet minden drive-on történő vásárlás, illetve az éttermekben elvitelre kért rendelések után számítanak fel, a rendelés értékétől függetlenül.

Tranzakcióhoz kapcsolódó díj

Mint írták, ez egy tranzakcióhoz kapcsolódó díj, amely az elviteles vásárlásokra vonatkozó megnövekedett többletköltségeik részbeni fedezetéül szolgál.

Vásárlásnál lehet erről tájékozódni

„Az elviteli díj mértékéről fogyasztóink a vásárlás előtt az étteremben tudnak tájékozódni, illetve kupon beváltása esetén a kuponon annak mértéke feltüntetésre kerül” – írták a Hvg.hu kérdéseire válaszolva.

Lassan úgy áraznak, mint a légitársaságok

Ha így haladunk, hamarosan a repülőjegyek árazásához hasonlóval találkozhatunk majd a gyorséttermekben is. Az alaphamburgerhez felszámolják majd a csomagolóanyagot, szívószálat és minden mást. Lényegében ez történik a Mekinél is, ahol már külön kell fizetni a szívószálért, mostantól pedig már a papírzacskóért is.

Eddig bele volt kalkulálva a hambi árába

Látható, hogy a McDonald’s is egyre több költséget hárít a vásárlókra. Már azért is külön kell fizetni, amelyek eddig bele voltak kalkulálva a hamburgerek árába.

Kivonták a műanyagot

A hazai McDonald’s éttermek tavaly június 25-én a műanyagmentesítés jegyében minden egységéből kivonták az egyszerhasználatos műanyag szívószálakat, evőeszközöket és az italos poharakat fedő műanyag tetőket. Ezeket papír szívószálakkal, fa evőeszközökkel és rost alapú pohártetőkkel váltották ki.

Fizetni kell a szívószálért

Alapból tehát már nem adnak szívószálat a papírtetejű poharakhoz, ha valaki nem szívesen öntené magára az úgynevezett “szopópoharakból” könnyen kinyomható üdítőt, vehet szívószálat, de azért külön kell fizetni. A brit Mekiben bevallották, hogy a papírszívószál nem környezetbarátabb, mint a műanyag volt.

Keresik a megoldást

A Meki belső szabályzata szerint a papír szívószálaakat az egyszerű hulladék közé kell dobni. A korábban használt műanyag szívószál bezzeg újrahasznosítható volt. A cég szóvivője azt nyilatkozta 2019-ben, hogy a szívószál összetevői külön-külön újrahasznosíthatóak, de az egész szívószál olyan vastag, hogy azt nem tudják feldolgozni a papírhulladékkal együtt. Mint mondta, keresik a megoldást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Meki Budaörsön – Fotó: BPK