A rezsiárak elszállása miatt nagy bajba kerülhet Budapest, mert rengeteg áramot fogyaszt a közvilágítás és a tömegközlekedés. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint olyan helyzet állhat elő, amelyet a főváros kormányzati segítség nélkül pénzügyileg már nem tud kezelni. A közvilágítást és a tömegközlekedést nem akarják korlátozni, holott ezzel lehetne a legtöbbet megtakarítani.

Nem tudni ki ad áramot Budapestnek

Nem érkezett érvényes ajánlat a BKV áramellátási pályázatára, így egyelőre nem tudni, honnan veszi a társaság januártól az áramot. Ezt nyilatkozta az InfoRádiónak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A városvezető azt is elmondta, nem tudják, hogyan vészeli át Budapest költségvetése az idei évet, nem akarják a közszolgáltatásokat korlátozni. Biztosra veszi, hogy ezzel a problémával nem kizárólag a főváros küzd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Öncsonkítás

Kiss Ambrus szerint a településeknek lassan arról kell dönteniük, hogy belemennek-e az „öncsonkolás” verziójába, amikor egyesével önként lekapcsolgatják az egyes közszolgáltatásaikat, vagy az utolsó percig kitartanak, még ha nem tudják, hogyan lesz kifizetve a számla. Kiss Ambrus szerint a Fővárosi Önkormányzat az utóbbit választotta, és nem fogják korlátozni sem a közvilágítást, sem a közösségi közlekedést.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem korlátozzák a közvilágítást

A főpolgármester-helyettes rámutatott, Budapest esetében fel sem merülhet a közvilágítás korlátozása, vagy a közösségi közlekedés felfüggesztése, minden más viszont csak elenyésző megtakarítást jelentene, amit társadalompolitikai szempontból kifejezetten káros lenne csinálni.

Berlinben már lekapcsolták a díszkivilágításokat

A német főváros, Berlin műemlékeit már nem világítják ki, hogy spóroljanak. Mintegy 200 történelmi és önkormányzati épületet borít sötétség esténként – írja a The Guardian. A Németországban bevezetett korlátozások elsőnek Hannoverben éreztették a hatásukat: a középületekben elzárták a meleg vizet. Az uszodákban, sportcsarnokokban és edzőtermekben is csak hideg vízzel lehet megmosakodni. A szökőkutakat leállították – adta hírül a BBC.

Budapesten is rövidebb a díszkivilágítás

Budapesten nemrég 2 órával csökkentették a díszkivilágítás időtartamát, ezzel éves szinten 500 millió forintot spórol a főváros. Közben a Városháza elkezdte megvizsgálni, nemcsak a BKV-nál, hanem például a közvilágításnál, illetve vízszolgáltatás esetében is, hogyan lehetne az évesnél rövidebb időtartalomra kiírni az árambeszerzéseket. A gyorsan változó energiapiac mellett nagyon nehézkes lekövetni azt, hogy milyen árakkal lehet számolni. Kiss Ambrus megjegyezte, összehasonlításul a BKV 246 gigawattórát használ föl egy évben, ami háromszor több áram, mint amennyi a főváros közvilágításhoz kell.

10 milliárdokkal nőhet a BKV villanyszámlája

A BKV érvénytelen áramellátási pályázatával kapcsolatban azt mondta: “oly mértékben kilőttek az energiaárak, hogy a korábbi évek beszerzési árai mára tízmilliárdokkal emelkedhettek”. Közölte, a BKV úgynevezett vontatott energia beszerzésére kiírt éves közbeszerzésére egyelőre még nem érkezett érvényes ajánlat.

Nagyon drága lesz az áram

Kis Ambrus szerint a sikertelen pályázat önmagában nem jelenti azt, hogy január 1-jén nem lesz áram a vezetékben. Inkább csak azt, hogy olyan magas áron juthatnak végül energiához, ami bizonyosan kigazdálkodhatatlan lesz a társaság számára.

Kormányzati segítség

A főpolgármester helyettese arra számít, hogy az áram árát nehéz, sőt, lehetetlen lesz előteremteni kormányzati segítség nélkül. Meglátása szerint ez a probléma nem kizárólag Budapestet, illetve a BKV-t érinti, mivel ez ugyanúgy igaz lehet a MÁV-ra és más nagyvárosok tömegközlekedésére is – tette hozzá.

Budapest energiafüggetlen lenne

Kiss Ambrus azt is elmondta, az a cél, hogy az évtized végére Budapest közszolgáltatásai annyi energiát használjanak el, mint amennyit a főváros képes megtermelni, energiafüggetlenné válva a külső tényezőktől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Halászbástya éjjel – Fotó: BPK