Komoly bejelentés érkezett egy budapesti kerülettől a családtámogatások bevezetéséről. Miután a CSOK-ban csak a kistelepülések maradhattak benn és Józsefváros további megszorító intézkedésekre számít, ezért az államtól függetlenül a kerület jelentős családvédelmi intézkedések bevezetéséről döntött.

Kormányzati megszorítások, növekvő terhek

„Az elmúlt hónapok kormányzati megszorításai és a bejelentett és még várható, mindenkit sújtó intézkedések jelentős terheket rónak a családokra. A kormány elszabadította az inflációt, folyamatosan emeli az árakat és az adókat, kivezeti az árstopot, megritkítja a családtámogatásokat” – fogalmazott Pikó András, Józsefváros polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gondoskodni a bajba jutottakról

„Ebben a drámai helyzetben Józsefváros vezetésének felelőssége, hogy gondoskodjon a bajba jutottakról. Felelős gazdálkodással elértük, hogy a megvalósuló fejlesztések mellett legyen elég pénz a költségvetésben újabb családvédelmi intézkedésekre a kormány által magukra hagyott családokról való gondoskodás érdekében” – tette hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Jön a  bölcsődéztetési támogatás

Mindezek értelmében szeptembertől bevezetik a bölcsődéztetési támogatást: 60 ezer forintot kaphatnak évente azok a kerületi családok, ahol bölcsődés korú kisgyermek van, és ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 100 ezer forintot. A kérelmet a Családtámogatási Irodának kell benyújtani és szeptembertől lesz letölthető a kerület honlapján.

Háromszorosára emelik az iskolakezdési támogatást

A támogatás automatikusan jár minden első osztályos gyerek szüleinek, nem szükséges kérelmet benyújtani hozzá. A támogatás év végéig beváltható 15 ezer forint értékű vásárlási utalvány, amit a Józsefváros-kártya elfogadó helyein lehet beváltani.

BKK-bérlet a rászorulóknak

Minden kerületi rászoruló diák BKK-bérletet kap Józsefvárostól. Éves Budapest-bérlettel támogatja a kerület a 14 és 18 év közötti, rászoruló józsefvárosi fiatalok közösségi közlekedését, amelyet a jogosultak természetben, utalvány formájában kapnak meg igénylést követően. Az utalvány a kedvezményes éves bérlet összegének megfelelő értékű. A kérelmet – amit innen lehet letölteni – a Családtámogatási Irodának kell benyújtani.

Megújul a szociális támogatások rendszere is

Az érintett szülők és családok névre szóló levélben fognak értesülni a támogatásokról. Az új támogatások mellett októbertől teljesen megújul a szociális támogatások rendszere is, többek között bevezetik az állandó lakhatási támogatást a kerületben.

Áttekintett családtámogatási rendszer

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy a kormány áttekintette a családtámogatási rendszert. Gulyás Gergely miniszter szerint a háború miatt változtak a körülmények. A babaváró hitelt ezért átalakítják, mivel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. 

Babaváró hitel

A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 15 millióra. Január 1-tól viszont csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot, mikor a 30-40 év közti nők is jogosultak lesznek.

Változik a CSOK

A CSOK falun marad a jelenlegi szabályok szerint, a városi CSOK (5000-nél nagyobb települések) megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni. Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a CSOK, egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Pikó András polgármester fontos bejelentéseket tett. Fotó: