Szerda késő délután ritkán látható szép színekben pompázott az égbolt az agglomeráció felett. A sárga, narancs és bíbor színű felhők nagyon sok ember zsebéből előcsalták a mobilt egy kattintásra. Kérdés, hogy mitől volt most ilyen rendkívül látványos a naplemente? Itt a válasz!

Kiemelt képünk Gödöllőn készült, Zsuzsanna Oláhné Nyáry nevű Facebook felhasználó osztotta meg az egyik gödöllői csoportban. Az egyik pátyi facebookos oldalon pedig Renáta Dósa Turcsányiné az alábbi képet posztolta. A lefelé menő nap fényei alulról világítják meg a felhőket.

Majdnem ugyanezeket a felhőket Szentkereszty Katalin Piliscsabán ilyennek látta. Minden bizonnyal a pályihoz képest pár perccel később készült a felvétele, mert itt már bíbor színekben úsznak a felhők.

Dunaharasztiban a Paradicsomszigeten ilyennek látta István Zsolt Papp nevű facebookos a szerda esti naplementét. A Paradicsomsziget valójában egy településrész, amely egy dunai zátonyon épült fel. A kilátás mindenesetre festői.

Miért volt ilyen színes az ég?

Kérdés, miért volt ilyen látványos a szerdai naplemente. Napnyugtakor a napfény kis szög alatt lép be a légkörbe, és nagy távolságot tesz meg, mielőtt a szemünkhöz érne. Hosszú útja során a kék fény jelentős része kiszóródik, és azt látjuk, hogy szinte csak a vörös és narancssárga sugarak érkeznek hozzánk a Napból.

„Piros az ég alja: aligha szél nem lesz” – a János vitézben a kormányos a szokatlanul vörös naplementéből arra következtet, hogy nemsokára jön a vihar. Ez a népi meteorológiai megfigyelés azon alapszik, hogy ha tőlünk 100-200 km-re vihar van, akkor ott a szokásosnál több a levegőben a por- és vízcsepp, s ez még tovább fokozza a színszórás jelenségét.

A népi megfigyelést most alátámasztja a várható időjárás. Az Időkép.hu előrejelzése szerint péntekre hidegfront érkezik, sokfelé készülhetünk esőre, záporokra, nyugaton és a hegyekben havas eső, hózáporok is kialakulhatnak. A szél északnyugatira fordul, és élénk, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Délután 2-5 fok valószínű.

Szombaton fagyos reggelre ébredhetünk, délután 0, +4 fokig emelkedik a hőmérséklet. Eleinte több, délután kevesebb napsütés valószínű, délen, délnyugaton helyenként hószállingózásra, kisebb havazásra számíthatunk.

Vasárnap a felhős időben északnyugat kivételével elszórtan számíthatunk hószállingózásra, havazásra. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz. A fagyos reggel után, napközben -1, +3 fok várható. Hétfőn sok napsütés ígérkezik, délen maradhat felhős az ég, ahol hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. Az északias szél többfelé feltámad, délután 0, +3 fok valószínű.

Köszönjük az érintetteknek, hogy lefényképezték a szerdai naplementét és feltöltötték azt a Facebookra. Fotóikkal hozzájárultak a pontos és hiteles tájékoztatáshoz.