Kiakadtak a családok: a politikusok vagyonnyilatkozatához hasonló dokumentumot kell kitölteni a XII. kerületbe jelentkező bölcsődések szüleinek. Erről árulkodik az a felvételi lap, amit az egyik érintett család hozott nyilvánosságra. Az önkormányzat szerint túljelentkezés esetén döntő lehet a szülők vagyoni helyzete.

Sok volt a kérdés

A dokumentumot nyilvánosságra hozó család komoly dilemmával szembesült, amikor kézhez kapták a jelentkezési papírt. A jövedelmük mellett ugyanis a telekre, házra, nyaralóra vonatkozó adatokat is meg kellett volna adniuk négyzetméterre pontosan, az értékével és a szerzés idejével együtt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem értik a szülők

A szülők felháborítónak és érthetetlennek tartják, miben segíti az önkormányzat munkáját az, ha méretre pontosan megadják, hol élnek, vagy hogy örököltek-e egy telket a múlt hónapban – mondta a Blikknek a neve elhallgatását kérő édesapa.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vadászni kell a férőhelyet

Az érintett szülők júniusban kerestek új bölcsődét gyermeküknek, mert a kisfiú csoportja megszűnt. A 2022/2023-as nevelési évre azonban már le kellett adni a jelentkezést, így az is kérdéses volt, egyáltalán találnak-e új helyet, avagy sem. A férőhelyeket a család szerint vadászni kell.

Mint a politikusoktól

A szülők értik, hogy a jövedelemigazolás miért kell, hiszen az étkezés térítési díjánál például figyelembe veszik a keresetet. Azt kifogásolják, hogy az önkormányzat olyan részletességű nyilatkozatot kért tőlük, mint a közpénzből fizetett politikusoktól.

Túlzott kíváncsiság

Végül kitöltötték a lapot, de az ingatlanra vonatkozó részeket kihúzták. Egyedül a régi autójukra vonatkozó adatokat adták meg. „Nincs titkolni valónk, de úgy gondoljuk, túlzott mélységig belekérdeznek a családok anyagi helyzetébe” – mondta az apa.

Felszabadult egy hely

A szülőknek végül sikerült az egyik bölcsődei igazgatóval felvenni a kapcsolatot, és kiderült, hogy felszabadul egy hely októbertől az egyik XII. kerületi intézményben. A kérelmet azonban így is be kellett nyújtani.

Mi a jogalap?

Az adatvédelmi szakjogász úgy véli: ilyen esetekben az adatokat kérő félnek meg kell határozni, mi az a jogalap, ami alapján indokolt lehet hozzájutni az érzékeny információkhoz.

A vagyoni helyzet a támpont

A XII. kerületi önkormányzat szerint „az önkormányzati bölcsődei ellátás szociális jellegű ellátás, éppen ezért túljelentkezés esetén az ellátásra jelentkező család vagyoni helyzete az a támpont, amelynek segítségével értékelhető a rászorultság mértéke, illetve az önkormányzat által szabályozott támogatásokra való jogosultság elbírálása is ezáltal történik.”

Vigyáznak az adatokra

Az adatokkal kizárólag az önkormányzat rendelkezik, a vonatkozó adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hegyvidéki Önkormányzat