A mai modern fékváltókarok használata rendkívül könnyű, kialakításuk pedig ergonomikus. Jó, ha igyekszünk beszerezni egyet. Ehhez nyújtunk segítséget.

A minőségi kerékpárok jó váltókkal vannak felszerelve: a Bikepro.hu kerékpáros webshop váltói között is kapható új Shimano Di2 generációk tetején még úgynevezett szatellit kapcsolókat is lehet találni. 

Ezeket lehet fokozatváltásra programozni, ám a gond velük az, hogy a felső kormányfogástól nagyon távol helyezkednek el. A fékkar mellett található főkapcsolók kezelése akkor ütközik nehézségekbe, amikor valaki alsó sprintfogásban teker. E két fogást előnyben részesítőknek megeshet, hogy a váltáshoz fogást kell váltaniuk.

Lehet orvosolni a problémát

A Shimano háromféle kiegészítő váltókapcsolót is kínál ennek a problémának a megoldására. E célból hívták életre a felső elhelyezésű mászó és az alsó ívre tervezett sprintkapcsolót, továbbá létezik még egy harmadik típus is, a TRI/TT triatlonkormányhoz való kormányvégbe illeszthető verzió. Ezeket vagy a fékváltókar extra E-Tube aljzatába lehet csatlakoztatni, vagy pedig direkt az A-csomópontba.

Ezért szükségesek ezek a váltókapcsolók

A szóban forgó szatellit váltókapcsolók elősegítik a könnyedebb váltókezelést. A Shimano első kiegészítő váltókapcsolóját azért hívták életre, hogy segítse a triatlon és időfutam kerékpárok kezelését. A kartámasszal rendelkező bringák ráadásul e megoldásnak köszönhetően nemcsak kényelmesebben, hanem biztonságosabban is használhatók.

A Shimano dedikált TRI/TT fékváltókart kínál a Di2 alkatrészcsaládokhoz, míg a szatellit váltókar az aerofogáshoz készül. Ennek hála mindkét fogásból megoldható a váltás.

Az első generáció esetében mind a két váltókapcsolót az A-csomópontba lehetett csatlakoztatni: ez teret adott az országúti koskormányokra szerelt kiegészítő váltókapcsolóknak.

Az első ilyen megoldás a kormány felső szakaszára került, így hegymenetben egyszerűbbé váltak a fokozatváltások. Idővel azonban igény támadt más megoldásra is, ez lett a sprintkapcsoló, amit az alsó kormányívre helyeztek el.

Ezek a szatellit kapcsolók a váltó könnyedebb kezelését szolgálják. Használatukkal nem kell fogást váltania a kerékpárosnak, sőt, az ujjait sem kell meresztgetnie, hogy elérje, amit szeretne.

Többféle váltókapcsoló létezik

Triatlon, illetve időfutam kerékpárokhoz ma már több különféle váltókapcsoló közül lehet választani. A különbség közöttük a méretük, a kapcsolók száma valamint a működtetésük módja.

A széles fogáshoz a kisebbik kormányvégbe szerelhető, billenőkapcsolóval rendelkező változat lehet az ideális, amely a legmodernebb hidraulikus fékkarokkal ergonomikusan kezelhető.

Akadnak olyan szatellit TRI/TT kapcsolók, amelyek Bluetooth vezeték nélküli kapcsolatot alkalmaznak. Ez a felszerelést könnyebbé teszi, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a D-Fly kiegészítő egység meglétére, valamint az új sorozatokhoz tartozó akkumulátorra mindenképp szükség van.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a bikepro.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.