Sztrájkot hirdetett az Magyar Állami Operaház két szakszervezete. A dolgozók magasabb bért követelnek. Ókovács Szilveszterben levélben kérte Csák János minisztert, hogy a művészek fizetését zárkóztassák fel a Lidl és az Aldi dolgozóinak béréhez.

Sztrájkolnak a dolgozók

Március 19-től határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Magyar Állami Operaház dolgozóit képviselő két szakszervezet. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete álláspontja szerint a tervezett munkabeszüntetés oka, hogy „a munkáltatónál kezdeményezett, jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseinket a 2024. évre vonatkozó bérmegállapodás, valamint a Kollektív Szerződés megkötésének vonatkozásában a munkáltató nem hajlandó teljesíteni” – írja a Magyar Narancs Online.

Megszegték a törvényt?

A szakszervezetek már tavaly is igyekeztek érvényesíteni követeléseiket az Ókovács Szilveszter vezette Operaházban. Ezután a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Szentmártoni János írásba adta, hogy „a Magyar Állami Operaház, mint munkáltató folyamatosan megszegte a hatályos Munka Törvénykönyvben meghatározott konzultációra vonatkozó rendelkezéseket, azaz a törvény szabályait megszegve járt el a szakszervezettel, illetve az általa képviselt dolgozókkal szemben”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Levelet írt Ókovács Szilveszter

A szakszervezetek követelései közül a béremelésben és a kollektív szerződésben azóta sem született megállapodás. „A kollégák azt kétségtelenül joggal vetik fel, hogy a legnagyobb aktivitást, nézőszámot, saját bevételt, előadást, produkciót felmutató, a legnagyobb nemzetközi beágyazottsággal bíró és a legnagyobb értékű ingatlanvagyont felelősen kezelő intézmény legalább a budapesti átlagkeresethez zárkózzon fel, foghassa be az Aldi és a Lidl bolti eladóinak bérét, és legalább a kulturális szférában kapja meg újra az őt, általa pedig az intézményt a közvélekedésben is megillető helyet” – írta Ókovács Szilveszter Csák János miniszternek.

550 ezret keresne egy művész

A főigazgató szerint „ha sikerül az Aldi-Lidl szintjére hozni az átlagfizetést, egy ötvenéves, a magyar muzsikusok krémjéhez tartozó zenekari művész bruttó 550 ezer forintot kereshetne”.

Rost Andrea is panaszkodott

„Méltatlanul kezelik, kizsigerelik az énekeseket a budapesti Operában, akik mégsem mernek kiállni magukért, mert sokan lekötelezettjei a jelenlegi vezetésnek” – ezt tavaly év végén a Kossuth-díjas Rost Andrea nyilatkozta.

Otthagyta az Operaházat

A Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes azt mondta, ezért is döntött úgy, hogy egyelőre „jegeli kapcsolatát” az Operával, de ha mindkét fél számára elfogadható feltételekben állapodnának meg, akár már a következő évadban újra fellépne ott.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: