Pénteken leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét, illetve több másik vezetőt is. A kórházak 125 milliárddal tartoznak a beszállítóknak, állítólag emiatt kellett mennie Jenei Zoltánnak és csapatának.

Lefejezték a OKFŐ-t

Leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság  vezetőjét, Jenei Zoltánt – értesült több forrásból a MedicalOnline. Jenei Zoltán főigazgató mellett a gazdasági igazgatóhelyettest  Tóbiás Tamást, a Pénzügyminisztérium korábbi főosztályvezetőjét és más vezetőket is elküldtek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felelőst kerestek

A főigazgatói feladatokat Szondi Zita főigazgató helyettes megbízott vezetőként látja majd el. A lap úgy tudja, a kórházak „gazdálkodási problémái” miatt Jenei Zoltánt tették felelőssé. Erre utalhat, ha a gazdasági ügyekért felelős helyettest is menesztik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Finanszírozási lista

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden tette nyilvánossá azt az adatsort, amely intézményenként közli, hogy melyik kórház mekkora összeget kaphat számlái kiegyenlítésére. A mezőny erősen szórt, van olyan intézmény, amely mindössze adósságainak 25, és olyan is, például a Szent Imre kórház, amely a kifizetetlen számláinak 95 százalékára kapott támogatást.

Nem tudnak mindent kifizetni

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta, hogy az a kórház, amely csak a tartozásai 25 százalékára kapott fedezetet, biztosan nem tud fizetni a piaci beszállítóknak.

Az alapítványi kórházak helyett is fizet az állam

Érdekessége a listának, hogy az állami fenntartású kórházak mellett jelentős közpénzt kaptak adósságrendezésre az alapítványi formában működő magánegyetemek. Az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adóssága 71 százalékának a kifizetésére adott forrást a magyar állam – derül ki az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának gyorselemzéséből.

Tovább nő az adósság

A tartozásokra fordítható 90 milliárd forint kifizetése után még mindig marad csaknem 36 milliárd forint adósság. Ez az összeg januárra elérheti az 50 milliárdot.

Gulyás már jelezte, hogy lesz felelős

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték a kórházak adósságáról, illetve arról, hogy azok 35 milliárdos tartozással kezdik a jövő évet. A politikus azt mondta, a kormány azon dolgozik, hogy ennek a felelősét megkeresse. Szerinte az önmagában nem lehet ok az eladósodásra, hogy nagyobbak voltak az energiaköltségek, mint korábban.

Csak készpénzért szállítanak

Többször írtunk arról, hogy már akkora adósságot halmoztak fel egyes intézmények, hogy a beszállítók csak készpénzért szállítani nekik orvosi eszközöket. De olyan intézmény is van, ahol műtéteket halasztanak el a magas tartozás miatt.

Kásler nevezte ki

Jenei Zoltánt 2020-ban az akkori egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós javaslatára a miniszterelnök nevezte ki az OKFŐ élére. Ezt megelőzően öt éven át a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt, erről a posztról 2020 szeptemberében hívta vissza Palkovics László, akkori innovációs miniszter.

A rendőrségnél dolgozott

A közgazdász végzettségű Jenei korábban a rendőrség kötelékében csinált karriert. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, majd később az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója volt. Helyettes államtitkárként dolgozott a Belügyminisztériumban, 2006-2007 között közel egy évig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti ügyekért felelős szakállamtitkára volt.

A pécsi egyetem kancellárja volt

2007-2011 között az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának gazdasági hivatalvezető-helyettese, majd alig egy évig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában gazdasági elnökhelyettese volt. A pécsi egyetemi kancellári székbe a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség gazdasági elnökhelyettesi posztjáról érkezett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jenei Zoltán – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt