A magyar kórházak felhalmozott adóssága akár 130 milliárd forintra is nőhet az év végére, a kormánynak minél hamarabb rendeznie kell az egészségügyi intézmények adósságát. Közben egyes kórházakban már nemcsak orvosi eszközök hiányoznak, hanem nincs fűtés és sokszor orvos sem.

100 milliárd adósság

A kórházak rekordmértékű, 100 milliárd forintos adóssága nehéz helyzetbe hozta a kórházakat: egyes intézményekbe már csak készpénzért szállítanak gyógyszert vagy ételt a cégek. – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke az RTL Híradónak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bajban a mozgásszervi intézet

Októberben írtunk arról, hogy például az Országos Mozgásszervi Intézet adóssága tavaly augusztusban 83 millió forint volt, idén már 537 millió forintra rúg. Emiatt hónapok óta ők is már csak készpénzért kapnak orvosi eszközöket.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Akadozik az ellátás?

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke szerint előfordul, hogy nem érkeznek meg időben a műtétekhez szükséges orvostechnikai eszközök az egészségügyi intézményekbe, vagy nem működő berendezések miatt kell elhalasztani operációkat.

Lépnie kell a kormánynak

Rásky László úgy véli, az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése érdekében a kormánynak az év végéig biztosítania kell a tartozások rendezéséhez szükséges forrásokat. Ő úgy látja, hogy ha nem lép a kormány december végéig a kórházak adósság akár 130 milliárdra is nőhet.

Fizetni fog a kormány

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, a kormány biztosítani fogja az adósságrendezéshez szükséges forrásokat – információik szerint a rendezéshez 93 milliárd forint kell.

Nincs fűtés a Jánosban

A kórházakban uralkodó siralmas állapotokról több cikkünk is született. Múlt héten írtunk arról, hogy a János kórház 4 épületében nincs fűtés, emiatt a gasztroenterológiai osztályt át is költöztették a Kútvölgyi Tömbbe. A fűtőrendszer meghibásodása a pszichiátriai osztályt is érinti. Az osztályról, akit lehetett hazaküldtek, új beteget viszont nem fogadnak.

Rosszak a liftek

Arról is írtunk, hogy több kórházban gyakran az elmúlt hónapokban nem működött a lift. Többek közt az ORFI-ban, a Semmelweis Egyetem Hematológiai Klinikáján is baj volt a felvonóval. Itt a rákos betegeknek több emeletet kellett lépcsőzniük.

Veszélyben a Szent Imre szülészete

Csütörtökön írtunk arról, hogy a Szent Imre kórház szülészetének működése is veszélybe került. 11 nőgyógyász mondott fel az utóbbi időben, már az ügyeletet is alig tudják ellátni. A kórház vezetőség azt tervezi, hogy más kórházakból kölcsönöznek helyettesítő orvosokat, vagy a kismamákat a János kórházba irányítják.

Bezárják a hétvégére az egyik osztályt

Szintén csütörtöki hír, hogy a hétvégén már nem lesz fekvőbeteg-ellátás az orosházi László Elek Kórház és Rendelőintézet fül-orr-gégészeti osztályán, a betegek a békéscsabai kórház osztályára kerülnek. A betegeket az Országos Mentőszolgálat szállítja át a Békéscsabára, akiknek az állapota pedig megengedi, őket pénteken hazaengedik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Varga György