Továbbra sem fogadnak új betegeket a fővárosi Szent János kórház pszichiátriáján, mert nem tudják befűteni a teljes osztályt. Még október közepén derült ki, hogy a kórház négy osztályán is fűtési gondok vannak, a belgyógyászaton például voltak orvosok, akik kabátban dolgoztak. Legutóbb a kormányinfón azt mondta Gulyás Gergely, hogy a kórház vezetésének, vagyis Ralovich Zsoltnak kell azonnal közbeavatkoznia.

Rémes állapotok a Jánosban

A János kórházban évek óta embertelen állapotok uralkodnak. Az utóbbi hetekben derült ki, hogy négy épületben, köztük a pszichiátrián és a gasztroenterológiai osztályon nincs fűtés. Július végén a kórház szülészetén, a dolgozók öltözőjében patkányt láttak, a kórház vezetősége akkor azt mondta, ez „csak” egy véletlen volt, pár nap után befogták a rágcsálót.

Nem volt melegvíz az osztályon

Szintén július végén írtunk arról, hogy a János kórház 25. épületében nincs melegvíz. Ebben az épületben működik a mozgásszervi rahabilitációs – és a krónikus osztály. A krónikus osztályon főleg magatehetetlen betegek fekszenek, akik életük utolsó napjait élik. Augusztusban, egyik olvasónk jelezte, hogy ugyanezen az osztályon hetekig nem volt gyógytornász. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nincs gyógytornász

Az osztály vezetősége nem tudta pótolni a gyógytornász hiányát, ezzel több beteg felépülését veszélyeztette. Pár nap múlva ugyan visszatért a munkába az osztály gyógytornásza, de utána megbetegedett, emiatt ismét ellátatlanok lettek az osztályon fekvők. Az osztály gyógytornászának pótlását újra nem tudták megoldani, annak ellenére, hogy egy szinttel lejjebb működik a mozgásszervi osztály.

Hazaküldték a betegeket

Nemrég írtunk arról, hogy a gasztroenterológiai osztályon fáznak a betegek. Többen arról számoltak be, hogy egy zuhanyzás felér egy tüdőgyulladással. Miután a média foglalkozott a János kórház ügyével, a vezetőség úgy döntött, hogy pokrócokat ad a pácienseknek, akiket viszont lehetett, inkább hazaküldtek. Azóta a gasztroenterológiai osztályt átköltöztették a közeli Kútvölgyi Tömb épületébe, ahol a kardiológiai és a sebészet is működik.

Nem fogadnak betegeket

Az RTL Híradója vasárnap elment az János kórház pszichiátriai osztályára, ahol, mint említettük, hetek óta nincs fűtés. A betegfelvételen dolgozó munkatárs azt mondta, egyelőre nem fogadnak betegeket. Hogy meddig, azt nem tudta megmondani.  „Fogalmam sincs, ameddig meg nem javítják az alagsorban a csöveket” – mondta.

Átirányítják a pácienseket

A Híradónak nyilatkozó pszichiáter főorvos szerint kérdés, hogy más intézmények át tudják-e vállalni a János kórház betegeit. „A Nyírőnek is egészen nagy számú pszichiátriája van és a Honvéd kórháznak is, 60 vagy 80 ágyasak. A János kórházban, nagyjából ugyanannyi beteg, kérdés, hogy van-e ennyi üres ágy? Majdnem biztos, hogy nincs, tehát betegeket kell elbocsájtani” – mondta Funk Sándor.

Nincs ezzel dolga a kormánynak

A Szent János kórház fűtési gondjairól a legutóbbi kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ezzel nekik nincs dolguk. „Nem a kormánynak kell, hanem a kórház vezetésének kell azonnal közbeavatkoznia” – közölte Gulyás Gergely.

Hazaküldték a betegeket

Az RTL kérdésére a kórház vezetősége azt írta, a pszichiátrián addig nem fogadnak betegeket, míg nem javítják meg a fűtést. Az ellátást addig más kórházak vették át. A pszichiátrián lévők egy részét – akik állapota azt engedte – hazaküldték, és csak azokban a kórtermekben maradtak betegek, ahol „a fűtés javítása, a radiátorok cseréje már megtörtént”.

Nincs klíma

Az egykori nagyhírű Kútvölgyi kórház toronyépületét tavaly decemberben adták át a Szent János kórháznak. Ide költözött a patológia, az urológia, az intenzív, a kardiológiai és a sebészeti osztály. A kormány a beruházásra 17 milliárd forintot költött az adófizetők pénzéből, ennek ellenére, a kórtermeket nem klimatizálták, így a frissen műtött betegek a sebészeten, illetve a súlyos szívbetegek 30-35 fokban feküdtek nyáron a felújított Kútvölgyi Tömbben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ki ez a Ralovich Zsolt, a Szent János kórház főigazgatója, aki nem tudja megoldani a fűtést?

A Szent János kórház főigazgatója Dr. Ralovich Zsolt még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint is sokat tehetne azért, hogy a Jánosban ne fázzanak a betegek, legyen fűtés és normálisabb állapotok legyenek. Ralovich doktor 1994-ben szerezte meg az orvosi diplomáját, ezt követően a nyilvánosan elérhető önéletrajza szerint inkább a menedzserség érdekelte. 2001-ben orvos-közgazdász diplomát szerzett, 2008-tól a fővárosi önkormányzatnak is dolgozott, a főpolgármester szakértője volt, ráadásul egészségpolitikai programok kidolgozásában is részt vett. Meglepő, hogy egy ilyen ember nem nagyon tud tenni semmit annak érdekében, hogy az irányítása alatt működő Szent János Kórház ránézésre ne az egyik leglepukkantabb kórház legyen Budapesten. Úgy tűnik ezt egyre többen látják a politikai felsővezetésben is.

Kiemelt kép: Dr. Ralovich Zsolt, a Szent János Kórház főigazgatója – BPK-montázs