A helyzeten némiképp csak az javított, hogy az egyik beteg rokonai behoztak egy kis hősugárzót, de még így is meglehetősen hideg van. Az intézmény egyenlőre nem reagált.

Hosszú ideje hidegek a radiátorok

Több mint egy hete nem fűtenek a Szent János Kórház belgyógyászatán, az 1-es épületben. Az ablakok rosszul záródnak, így a réseken átjár a huzat, így a betegek egyre jobban fáznak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindenki megfázott

„Valakinek a hozzátartozója behozott egy kis fürdőszobai hősugárzót a kórtermünkbe, így még itt a legjobb a helyzet, ide jár melegedni az éjszakás nővér is” – mondta el egyik beteg. Hozzátette, ennek ellenére piszkosul hideg van még így is, meg vannak fázva.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Zárójelentés-készítés csak kabátban

Lezuhanyozni maga a biztos tüdőgyulladás – osztotta meg tapasztalatait. Mint mondta, egyik betegtársának az orvos úgy írta meg a zárójelentést, hogy kabátot viselt az orvosi szobában. Azt mondják a többiek, már a tavalyi tél is így telt. Nem értem, hogyan lehet egyáltalán betegápolásra használni ezt az épületet – fűzte hozzá.

Jön a meleg, de nem tudni, elegendő lesz-e

Ő még szerencsés, mert néhány nap és hazamehet, de a többieknek még sokáig bent kell maradnia. Számukra csak az nyújthat némi vigaszt,. hogy csütörtöktől erős melegedés kezdődik, s a következő napokban akár 29-30 fok is lehet. Noha azt nem tudni, mindez elég lesz-e az áthűlt kórházépület felmelegítésére.

Problémák sora sújtja a Szent János Kórházat

Az esetről beszámoló Blikk kereste a kórházat is, azonban a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz. Sajnos nem egyedi eset, hogy valamilyen műszaki probléma nehezíti meg a közismerten leharcolt állapotban lévő intézmény működését. Mint hírt adtunk róla, hetekig nem volt meleg víz az egyik épületben.

Sorra mondanak fel az ápolók

Személyi problémák is nehezítik az intézményben az ellátást. Pár héttel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy a pszichiátria egyik munkatársa egy, a közösségi médiában közzétett bejegyzésben arról írt, hogy „ha nem kapnak szakképzett ápolókat, akkor sajnos bezárják az osztályukat!”. A bejegyzést azóta eltávolították. A kórház pszichiátriáját nemrég öt szakápoló is elhagyta.

A vezetés szerint semmi gond

A kórház úgy reagált, hogy az osztályról három szakápoló távozik, de ez a működést nem veszélyezteti, orvosból pedig nincs hiány. Hozzátették: az osztály bezárásának terve nincs napirenden. A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint a pszichiátriában az ápolóhiány háromszor nagyobb az átlagosnál. 

Milliók érintettek

A szervezet elnöke, Szekeres György elmondta, nem hiszi, hogy elengedné a kormányzat a János kórházat, mert az intézménynek nagy a presztízse és nagy betegellátó. Hozzátette, mentális betegséggel Magyarországon ma több millió ember érintett.

Ám kevés a pszichiáter

A János kórház álláshirdetéseit böngészve az látható, hogy minden fekvőbeteg ellátó osztályra keresnek ápolókat, a pszichiátriára külön hirdetésben toboroznak szakápolót. Magyarországon százezer lakosra sajnos nem több mint 7-8 olyan pszichiáter jut, akik az állami ellátásban dolgoznak. Ennek az alacsony számnak az ismeretében különösen szomorú, hogy az elmúlt években akadt példa kórházi osztályok bezárására. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk forrása: Google Street View.)