Az ott dolgozók szerint olyan mértékű a létszámhiány a János Kórház pszichiátriáján, hogy még az is felmerült, be kell zárni az intézményt. A BudaPestkörnyéke.hu úgy tudja, a János kórház krónikus osztályán körülbelül 1 hónapja nincs gyógytornász. Van olyan, az osztályon fekvő beteg, aki a szakember hiánya miatt egy hónapja nem kelt ki az ágyból.

Kétségbeesett bejegyzés

A János Kórház pszichiátriájának egyik munkatársa a közösségi médiában tett közzé kétségbeesett bejegyzést, amelyben arról írt, hogy „ha nem kapnak szakképzett ápolókat, akkor sajnos bezárják az osztályukat!”. A bejegyzést azóta eltávolították. A kórház pszichiátriáját nemrég öt szakápoló is elhagyta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kórház szerint nincs veszélyben a működés

A kórház úgy reagált, hogy az osztályról három szakápoló távozik, de ez a működést nem veszélyezteti, orvosból pedig nincs hiány. Hozzátették: az osztály bezárásának terve nincs napirenden.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagy az ápolóhiány

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint a pszichiátriában az ápolóhiány háromszor nagyobb az átlagosnál. Az esettel kapcsolatban Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy elengedné a kormányzat a János kórházat, mert az intézménynek nagy a presztízse és nagy betegellátó.

Több millió ember érintett

A pszichiáter hozzátette, mentális betegséggel Magyarországon ma több millió ember érintett. A János kórház álláshirdetéseit böngészve az látható, hogy minden fekvőbeteg ellátó osztályra keresnek ápolókat, a pszichiátriára külön hirdetésben toboroznak szakápolót.

Már történtek bezárások

Magyarországon 100.000 lakosra sajnos nem több mint 7-8 olyan pszichiáter jut, akik az állami ellátásban dolgoznak. Ennek az alacsony számnak az ismeretében különösen szomorú, hogy az elmúlt években akadt példa kórházi osztályok bezárására. Bezárt például a Merényi kórház pszichiátriája, de ugyanígy járt a Gálfi Béla kórház rehabilitációs pszichiátriai osztálya – számolt be róla az ATV híradó.

Egy hónapja nincs gyógytornász

Úgy tudjuk, a János kórház krónikus osztályán körülbelül 1 hónapja nincs gyógytornász. Az osztály dolgozója szeptember elején szabadságon volt, majd pár nap munka után eltörte lábát. A gyógytornász helyettesítését nem tudják megoldani, emiatt több család is aggódik az osztályon fekvő hozzátartozójáért. Van olyan, az osztályon fekvő beteg, aki a gyógytornász hiánya miatt egy hónapja nem kelt ki az ágyból.

Nem volt meleg víz

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a nyáron, hogy a betegektől származó információk szerint két hétig nem volt meleg víz az Észak-budai Szent János Centrumkórház 25-ös épületében. Az intézmény kommunikációs osztálya megerősítette a híreket, és a problémáról tájékoztatták a kórház műszaki üzemeltetőjét is.  

Átvették az üzemeltetést

„2023. július 1-től a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) vette át a kórházak műszaki üzemeltetési feladatait. A kórház a probléma kezdete óta többször bejelentette feléjük a fennálló műszaki problémát és kérte annak sürgős elhárítását” – írta a kórház. A 25-ös épületében található többek között a krónikus belgyógyászat, valamint a mozgásszervi rehabilitáció, a gyógyászati segédeszköz bolt és az Ápolási Igazgatóság is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a János kórház. Fotó: archív