Annyi orvos sincs a Szent Imre kórház szülészetén, hogy az ügyeletet el tudják látni. 11 nőgyógyász mondott fel az intézményben. A vezetőség azt tervezi, hogy más kórházakból hoznak helyettesítő orvosokat, vagy a kismamákat a János kórházban küldik.

Szakorvoshiány a Szent Imrében

Néhány hét alatt két válságtanácskozást is összehívtak az újbudai Szent Imre Kórházban kialakult szakorvoshiány miatt, az intézmény nőgyógyászatán már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket – írja a Hvg360.

Nem volt orvos

Az osztály dolgozói ugyan többször is jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, érdemi megoldás azonban egyelőre nem született az ügyben. A napokban már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Másik kórházba vitték a betegeket

Emiatt, több beérkező pácienst is át kellett szállítani másik intézménybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) a Hvg360-nak megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét”, a „betegutak szervezéséről” pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

11-en mentek el

„Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy” – válaszolta a lapnak az Okfő.

Helyettesítő orvosok

Azóta is folyamatosak az egyeztetések, az ellátás biztosított, a problémát pedig helyettesítő szakorvosok átirányításával oldanák meg. „A budapesti vezető kórházak támogató együttműködésükről biztosították” a Szent Imrét.

Nem egy hosszútávú megoldás

A Hvg360 forrásai szerint ugyanakkor hosszabb távon ezt nehéz lesz megoldani, több kórházban ugyanis épp annyi szakorvos dolgozik, amennyivel még működik az ellátás. Olyan megoldás is felmerült a válságtanácskozásokon, hogy Szent Imre Kórház a jelenleginél kevesebb mint feleannyi ügyeletet lásson el.

A Jánosba küldenék a betegeket

Azt tervezik, hogy a Szent Imre kórház heti négy alkalommal máshová irányítaná a kismamákat, például a Szent János Kórházba. Itt azonban a férőhelyek korlátozott száma jelent problémát, és az is kérdéses, lesz-e kapacitás ennyivel több szülés levezénylésére.

Tömeges felmondás

Tavaly ősszel a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozójából 14-en is beadták felmondásukat, nagy többségük azonban a felmondása idő alatt meggondolta magát. Akkor azért távoztak többen, mert a kórház szigorította a szülési szabályait, megszüntették a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét.

Levelet írtak

A szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói tavaly júliusban levelet írtak követeléseikről az intézmény vezetőségének. A levél szerint olyan bérrendezést szerettek volna, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

Bezárt az osztály

Ebben az időszakban volt olyan eset, amikor egy egész hétvégére bezárt a szülészet. Akkor a kórház azt javasolta a kismamáknak, hogyha éppen akkor szülnének, akkor válasszanak másik intézményt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szent Imre kórház