A budapesti Szent Imre kórházban kedden tíz szülésznő adta be a felmondását, és még többen tervezik ezt a lépést a következő napokban.

Szigorítottak

A döntésük oka, hogy az intézmény november elsejétől már nem engedélyezi, hogy a választott szülésznők beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor – erről írt az RTL.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Működik az osztály

A Szent Imrében eddig erre lehetőség volt, így sok olyan kismama is azt a kórházat választotta, aki területileg nem oda tartozott. Az intézmény nem válaszolt az arra vonatkozó kérdésre, hogy hányan mondtak fel pontosan, csak annyit írtak, hogy „biztosított az osztály működése”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokan akartak ott szülni

Ahogy a Budapestkönyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, szigorítja a szülészeti rendjét a Szent Imre kórház. Az intézmény azt írja, ezentúl csak műszakon belül szülésznőt választani.

Megszűnik a szülésznőválasztás

„A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük” – írja Facebook-oldalán a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma.

Szülésfelkészítés

Azt írják, a fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint 2021 januárja óta a Szent Imrében sem működik. Viszont lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt, ilyenkor a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett.

Ideiglenesen bejelentkezettek az ok

Ezzel állhat összefüggésben a kórház vezetése szerint, hogy „a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma elképesztő módon emelkedett”, ami már „veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”.

Szolgálatban lévő szülésznők

A kórház azt írja: „a szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt”.

Új kismamákat már nem fogadnak

„A jelenleg még gondozásunk alatt álló, területi ellátási kötelezettségünk alá nem eső kismamák gyermeküket intézményünkben hozhatják világra” – áll a közlemény végén.

Leállt az ellátás

Szeptemberben egy egész hétvégére bezárt a Szent Imre kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya. A kórház azt javasolta a kismamáknak akkor, hogy akik náluk szültek volna a szeptember 16-i hétvégén, azok menjenek más intézménybe. A hvg.hu akkor azt írta, hogy orvos és szakdolgozó hiány miatt állt le az ellátás.

Legnagyobb forgalmú szülészet

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban működik Budapest egyik legnagyobb forgalmú szülészeti osztálya. 2020 óta évente kétszer szülésfelkészítő eladássorozatot tartanak a kismamáknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció