Napok óta nem tudják használni a felvonókat a mozgásszervi betegek az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben. Több olyan beteg is van, akiknek naponta többször több emeletet kell így lépcsőznie. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra javítják meg a lifteket.

Megdöbbentő felirat

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben arra hívták fel a betegek a figyelmet, hogy nem működnek a liftek. Az egyik beteggel a lépcsőházban találkozott az RTL stábja, akinek az ötödik emeletről kell lejutnia a földszintre. Ő próbál a lehető legkevesebb alkalommal lemenni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy hete biztosan nem jó

Az idős, bottal járó nő csaknem egy hete fekszik a kórházban. Azt mondta, hogy a hatemeletes épületben azóta biztos nem jók a liftek, merthogy három is van belőlük. Az egyiken hatalmas „a lift nem üzemel” felirat jelzi a problémát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem javítják meg

A másikra már azt írták, hogy „a felvonó üzemen kívül” van. A harmadikon pedig az szerepel, hogy „a felvonó javítás alatt”. Egy ott dolgozó szerint azonban ezt nem sietik el. A három liftből van olyan, amelyik már hónapok óta nem működik. Egy 80 éves nő, arról beszélt az RTL Híradónak, hogy a rossz liftek miatt nem feküdt be a kórházba.

Fájós térddel nehéz

„Nagyon-nagyon nehezen jutottam fel a legfelső emeletre. De a lejutás az viszont sírva-ríva ment, mert ilyen fájós térddel ezt a sok lépcsőt megtenni embertelen” – mondta. Egy másik beteg, pedig a háromhetes kezelésének megszakítását kérte, mert nem bírta a folyamatos lépcsőzést.

Senkinek sem könnyű

„Lehetetlen az állapot. Ötödik emeletről, hatodik emeletről lejutni gyalogosan. Mozgássérült embereknek. A földszintre és egyéb kezelésekre” – mondta a beteg.

Segítenek, de nem tudni hogyan

Az RTL-t Országos Kórházi Főigazgatóság az ügyben illetékes Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság felettes szervéhez, a Pénzügyminisztériumhoz irányította. A tárca azonban nem válaszolt a megkeresésükre. Kérdéseikkel keresték az ORFI-t is. Válaszukban egyebek mellett azt írták, hogy a liftek üzemképességének helyreállításáig, több intézkedéssel akarnak segíteni a betegeknek. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem árulták el.

Máshol a klíma romlott el

Egy hónapja írtunk róla, hogy a legnagyobb melegben mondta fel a szolgálatot a Honvédkórház műtőblokkjának klímarendszere, ezért operációkat kellett áttervezni Miután meghibásodott a klímaberendezés, amelynek következtében nem biztosítható a megfelelő minőségű levegő, hőmérséklet és páratartalom a műtőben, ezért az intézmény vezetése azonnali bezárás és soron kívüli karbantartás mellett döntött.

Ezeket a műtéteket mondták le

A Podmaniczky utcai telephelyen egyebek mellett sebészet, gasztroenterológia, belgyógyászat, szülészet, intenzív és koraszülött intenzív osztály is üzemel, azaz ezen ellátásokat is érinti a műtők leállása.

Már javítják

Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház a Magyar Hanggal közölte: a 2-es telephelyen a műtőblokk klímaberendezése váratlanul elromlott, amelynek javítása folyamatban van, várhatóan hétfőn már üzemképes lesz. „A fellépő hiba következtében az tervezett műtéteket kellett áttervezni az 1-es, illetve 2-es telephelyen megosztva, az akut eseteket más műtőkbe áthelyezve végezték a szakemberek. Emiatt nem kellett bezárni osztályt” – írták.

Régi probléma

A kórházak műtőinek megfelelő minőségű levegővel való ellátása régóta nagy kihívása a hazai ellátórendszernek: például az ország legpatinásabb egészségügyi intézményében, a Semmelweis Egyetem több műtőjében 2019 nyarán közel 40 Celsius-fokban voltak kénytelenek operálni az orvosok, mert nem működött a klímaberendezés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció