A legnagyobb melegben mondta fel a szolgálatot a Honvédkórház műtőblokkjának klímarendszere, ezért operációkat kellett áttervezni

Forróság a műtőben

A hét elején hibásodott meg a klímaberendezés, amelynek következtében nem biztosítható a megfelelő minőségű levegő, hőmérséklet és páratartalom a műtőben, ezért az intézmény vezetése azonnali bezárás és soron kívüli karbantartás mellett döntött. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket a műtéteket mondták le

A Podmaniczky utcai telephelyen egyebek mellett sebészet, gasztroenterológia, belgyógyászat, szülészet, intenzív és koraszülött intenzív osztály is üzemel, azaz ezen ellátásokat is érinti a műtők leállása.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Már javítják

Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház a Magyar Hanggal közölte: a 2-es telephelyen a műtőblokk klímaberendezése váratlanul elromlott, amelynek javítása folyamatban van, várhatóan hétfőn már üzemképes lesz.

Átütemezték a műtéteket

„A fellépő hiba következtében az tervezett műtéteket kellett áttervezni az 1-es, illetve 2-es telephelyen megosztva, az akut eseteket más műtőkbe áthelyezve végezték a szakemberek. Emiatt nem kellett bezárni osztályt” – írták.

Régi probléma

A kórházak műtőinek megfelelő minőségű levegővel való ellátása régóta nagy kihívása a hazai ellátórendszernek: például az ország legpatinásabb egészségügyi intézményében, a Semmelweis Egyetem több műtőjében 2019 nyarán közel 40 Celsius-fokban voltak kénytelenek operálni az orvosok, mert nem működött a klímaberendezés.

Volt, ahol fejlesztettek

A problémát néhány mobil klíma beüzemelésével próbálták orvosolni, ám ezek a berendezések a fertőző levegő melegágyának tekinthetők, azaz csak rontottak a helyzeten. A Semmelweis Egyetemen végül egy évvel később, 2020 nyarára készült el az új, kívánalmaknak megfelelő klímarendszer.

Azonnali karbantartás

Az tehát, hogy a Honvédkórház inkább a műtétek leállítása és azonnali karbantartás mellett döntött, a korábban látott – sem beteget, sem szakszemélyzetet nem kímélő – gyakorlathoz képest mindenképp előrelépés.

Elavult rendszerek

2019-ben az Állami Egészségügyi Ellátóközpont felmérte a kórházak, műtők klímával való ellátottságát. Ebből kiderül, hogy az intézmények 92 százaléka rendelkezik ugyan klímaberendezéssel, ám több mint 40 milliárd forintot kellene ezekre fordítani, mivel elavultak.

Nincs program rá

Gulyás Gergely kancelláriaminisztert 2021-ben semmilyen érdemi magyarázattal nem tudott szolgálni, a műtők klímaberendezéseinek átfogó felújításáról pedig azóta sem tudni.

Rossz helyzetben az egészségügy

A kórházak tragikus finanszírozási helyzetéről viszont árulkodik, hogy adósságállományuk korábban nem látott szintre nőtt, május végére elérte a 75 milliárd forintot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció