Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Kongatják a vészharangot: Ismét veszélyben a kukák ürítése az agglomerációban

Nagy bajba kerülhet Gyömrő. A nemzeti kukaholding nem fizet, a vele szerződésben álló cégek pedig a csőd szélén tántorognak. Most Gyömrőn kongatták meg a vészharangot. Akár a szemétszállítás is leállhat.

Kilenc hónapja egy vasat sem kapnak és már 70 millió forinttal tartoznak a gyömrői hulladékszállítást végző TÜF Kft-nek. A gyömrői cég a kukabizniszben az alvállalkozói lánc legalján van, a tényleges munkát ők végzik el. Most csődeljárást kezdeményezhetnek a felettük álló DTKH-val szemben – mondta a Signal TV-nek Agócs Tamás a gyömrői TÜF Kft vezetője.

A DTKH teljes nevén a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Mivel nincs elég kapacitásuk szerződés alapján a gyömrői cég végzi el a munkájukat. A DTKH viszont a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. ismertebb nevén a kukaholdingtól kapja a pénzt. Az emberek ugyanis a kukaholdingnak fizetik a szemétdíjat, elvileg ezt továbbítanák a szemétszállítást valóban elvégző cégek felé.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kukás céglánc hetát így néz ki: Szemétszállítási díjat beszedi a kukaholdnig, ezt továbbadja a DTKH-nek, az pedig kifizeti a kukákat valóban kiürítő TÜF Kft-nek. Hogy a szemétszállítási díjból miért kell ennyi céget, igazgatót, helyetteseket, titkárságokat, céges infrastruktúrát, rezsiket fizetni, pillanatnyilag senki sem tudja. Mivel folyamatos a probléma a rendszerrel, láthatóan nem is működik megfelelően.

A pénzek sokszor nem érkeznek meg, hónapokig nem fizet a kukaholding, ahol pedig leáll emiatt a hulladékszállítást, ott a Katasztrófavédelem üríti a kukákat.

Itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is megírtuk, hogy 2018 októberében leállt a szemétszálítás Gödöllő környékén, ahol a Zöld Híd Kft végezte a munkát. Őket annyira kiéheztette a Kukahoding, hogy még a kukásautókat sem tudták megtankolni.

116 településen 350 ezer embert érintett a nagyrészt az észak-pesti agglomerációban és Nógrádban működő szolgáltató leállása. Az ottani hulladékkezelő társulás elnöke Gémesi György, Gödöllő polgármestere volt. Őt azzal vádolta akkor Hertel László, Sződ vezetője, hogy politikai ambíciói miatt nem akar megegyezni a kukaholdinggal.

Később egyértelművé vált, hogy Gödöllő környékén is egyszerűen arról volt szó, hogy az kukaholding semennyi vagy nem elegendő pénzt fizetett. Hasonló helyzet volt Budaörsön is, ott is fennakadások voltak a szemétszállítással.

Budapest otthagyná a kukaholdingot

Karácsony Gergely nemrég a főváros kukaholdingból történő esetleges kilépéséről beszélt. Elmondta: a kukaholding működésén pénzt és időt veszít a főváros, most például hétmilliárd forintja van a fővárosnak a kukaholdingban.

A főpolgármester hozzátette: a szemétszállítás problémáinak megoldása is része az Orbán-Tarlós megállapodásnak. A maga részéről Karácsony – elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan – minél nagyobb autonómiát szeretne. Mint mondta: a kormány nélkül nem tud kilépni Budapest ebből a rossz rendszerből. Ha Budapesten múlt volna, már rég kilépett volna a kukaholdingból – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Végképp kinyírnák a kukaholdingot

A kukaholding alól végképp kirántaná a talajt a kormány, ha Budapestet kivennék a hatásköréből. A főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, hanem itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag. Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig.

Veszteség veszteség hátán

Az NHKV-nál a veszteségspirál miatt már többször lecserélték a vezetőket, sőt a megszüntetés ötlete is felmerült – írta a 24.hu. 2018 végén a menedzsment jelentős részét kirúgták, miután aláírták a siralmas eredményt felmutató mérleget. A menesztettek többsége a rendszert létrehozó Weingartner Balázs, a kukaholding korábbi igazgatósági elnökének embere volt. A vezetőcserékkel egy időben kormányzati szinten némi bizonytalankodás is érezhető volt, hogy érdemes-e újabb tízmilliárdokat költeni a rendszer fenntartására, de végül megvédték a kukaholdingot – állítja a portál.

Nem működött a terv

Az NHKV-t azért hozta létre az Orbán-kormány, hogy állami kézbe vegye a szemétdíjak beszedését. A 2016-os indulásnál elvették az önkormányzati hulladékos cégektől a díjszedés jogát azzal, hogy az NHKV utalja majd minden érintettnek országszerte a működés finanszírozásához szükséges pénzt. Ám terv nem működött, mert a kukaholding nem volt képes megfelelő hatékonysággal beszedni a díjakat. Ehhez sem embere, sem megfelelő adatbázisa nem volt.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version