Hetekig tarthat a takarítás azon a területen, ahonnét hétfő óta nem szállítják el a hulladékot. A Zöld Híd Kft. felfüggesztette a kommunális szemétszállítást a pénzügyi feltételek hiánya miatt, 350 ezer embert érint ez a döntés. Hertel László az érintett hulladékszállító cég korábbi elnöke szerint azért van hulladékprobléma, mert a társulás jelenlegi elnöke, Gémesi György nem akar megegyezni és politikai ambíciói előrébb valók mint 116 településen élők érdeke, ezért lemondásra szólította fel Gémesit, aki önszántából nem akar távozni.

Hertel László, Sződ polgármestere, aki az érintett,  116 településből álló hulladékkelő társulás korábbi elnöke volt, jelenleg pedig az elnökség tagja azt mondta kedd este az Echo Tv-ben, már akkor érezte, hogy nagy baj lesz, amikor a cég először jelezte, hogy a lomtalanítást nem tudják elvégezni, majd amikor már a zöldhulladékot sem vitték el, akkor tudta, nagy a baj. Most viszont, amikor már a kommunális hulladékot is képtelen elszállítani a Zöld Híd nonprofit Kft betelt a pohár a hulladékkezelő társulás volt elnöke szerint.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta 300 ezer alkalommal olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

A jelenlegi elnök nem akarja megoldani a problémát

A sződi polgármester azt is elmondta, bízott abban, hogy ezt a problémát a társulás jelenlegi elnöke, Gémesi György meg tudja oldani, de most már látja, ez nem fog megtörténni. Szerinte a gödöllői polgármesternek, Gémesi Györgynek esze ágában sincs megegyezni és a politikai ambíciói előrébb valók, mint a társulás, 116 önkormányzat lakosságának az érdeke.

Mondjon le Gémesi György

A társulás vezetőjét Gémesi Györgyöt lemondásra szólította fel Hertel László. Mint elmondta a gödöllői polgármester nem tudja megfelelően képviselni a társulás érdekeit. Szerinte, ha akart volna, megegyezhetett volna Gémesi, hiszen senkinek sem érdeke, hogy a Katasztrófavédelem szállítsa a hulladékot és ne az a társulás, ami ennek érdekében jött létre.

Nekünk, a 116 település polgármesterének az a feladatunk, hogy biztosítani tudjuk, hogy a lakosságtól a kommunális hulladék elszállításra kerüljön. Most ez került veszélybe. Ez a társulás nem Gémesi György társulása, ha ő nem tudja ezt a feladatot ellátni, akkor le kell mondania.

Minél nagyobb legyen a zűrzavar

Egy új társulási elnök meg tudja majd oldani a hulladékszállítást – mondta Hertel László. Hozzátette: ő semmiképpen sem akar ismét elnök lenni, azonban a társulás 116 polgármestere között bőven találni erre a feladatra alkalmas embert. Szerinte Gémesi Györgynek az a politikai érdeke, hogy minél nagyobb legyen a zűrzavar és ne kerüljön sor a megegyezésre.

A teljes interjút itt lehet megnézni:

Gémesi nem mond le

Gémesi György hétfőn sajtótájékoztatót tartott a szemétszállító cég telephelyén. A lemondatásával kapcsolatban azt mondta, hogy a társulás bármely polgármesterének joga van ahhoz, hogy őt lemondásra szólítsa fel. November 5-én lesz a társulásnak közgyűlése, ha ott úgy döntenek más folytassa, akkor azt tudomásul fogja venni.

A gödöllői polgármester elmondta, hogy az úgynevezett állami kukaholding megjelenésével teljesen átalakult a magyar hulladékgazdálkodás finanszírozása és működtetése. Jelenleg azért nem tudják elvégezni a szolgáltatás, mert elfogyott a pénze a cégnek, üres a bankszámlájuk. Mint elmondta hétvégén tárgyaltak a Katasztrófavédelem embereivel, várják a megoldást.

Hetekig tarthat a takarítás

Gyenes Szilárd a Zöld Híd Kft. ügyvezető igazgatója is részt vett a sajtótájékoztatón. A vezető elmondta, sokan lájkolták őket a Facebookon és sok ember mellettük van. A munkatársaik bent vannak a munkahelyen, most pénzre várnak, hogy megtankolhassák a kukásautókat.

A cég vezetője azt is nyilvánvalóvá tette, hogy ő minden érintett hivatalhoz elküldte a számláikat és kérte őket, hogy utalják át nekik a tevékenységük elvégzéséhez szükséges összeget. Szerinte az elkövetkező napokban komoly helyzet alakulhat ki. A három napig felhalmozódó hulladékoz három hét alatt tudják csak elszállítani.

A Zöld Híd Kft. igazgatója ügyvédi letétbe helyezte a dolgozók bérét, hogy azt mindenképpen megkaphassák, ugyanakkor jelezte az adóhatóságnak, nem tudják fizetni a közterheket. Kéri a lakosságot, hogy legyenek türelemmel és becsüljék meg a kukás dolgozókat.

A teljes sajtótájékoztatót alább lehet megnézni.