Merkely professzor szerint fontolóra vehető, hogy bizonyos helyeken a gyerekek is hordjanak maszkot. Egy osztályközösségen belül, a tanítási órákon a rektor nem tartja szükségesnek a maszk hordását, ám kicsöngetés után, a közösségi terekben a védőeszköz használata már 8 éves kortól javasolható.

Merkely szerint a szülők feladata elsősorban, hogy jó példát mutassanak a gyermekeinek. Példaként elmondta, hogy az ő legkisebb fia 8 és fél éves, de az üzletekben felhúzza a maszkot, ha kézfertőtlenítőt lát, aláteszi a kezét.

A rektor az iskolai szünetekre a kontaktszám csökkentésére azt is javasolja, hogy a különböző osztályokban inkább elcsúsztatva legyen a kicsöngetés, valamint az ebédidőt se egyszerre oldják meg. A tanárok tesztelése szintén fontos – írja a Blikk.

Merkely Béla úgy gondolja, a koronavírus második hulláma hamarabb elérheti az országot mint a szezonális influenzajárvány.

Merkely Béla professzor – Forrás: semmelweis.hu

Második hullámról akkor beszélhetünk, amikor a vírus reprodukciós rátája – a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embert fertőz meg – tartósan 1 fölé megy.

Az Reprodukciós szám most 1 körül ingadozik a rektor elmondása szerint, az utóbbi napokban kicsit lefelé mutat a tendencia. Merkely reméli, hogy ezt a számot szeptember elsejéig tartani tudjuk, mert sokkal jobb 40 körüli napi esetszámokkal iskolát kezdeni, mint mondjuk 100 körüliekkel.

A Semmelweis rektora az ATV-ben az oltóanyag gyártásáról is szót ejtett. Számítása szerint az Egyesült Államokban még novemberben piacra dobhatják a koronavírus ellen vakcinát, viszont azt megmondani, hogy Magyarországra mikor érkezhet meg nehezebb. Merkely szerint a legjobb az lenne, ha a védőoltás mindenki számára ingyenes lenne.

Ez is érdekelhet: Ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, Budapest és környéke nagyon problémás

Kiemelt kép forrása: MTI/ Soóki Tamás