Az orosz vakcina kifejlesztője módosította a vakcina leírását, elismerte, hogy nem mérték fel a szer hatását a krónikus betegségben szenvedőkre, vagyis a leginkább veszélyeztetettek nem kaphatják meg.

Módosított az oltás fejlesztője

A Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban.

Nem mindent mértek fel alaposan

Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul. A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot – írja az MTI.

Sok betegség esetén nem ajánlják

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int az oltásnak a krónikus máj- és vesebetegségek, endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), a vérképzőrendszer súlyos betegségei, epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban.

Kockázatos lehet

A Gamaleja korábban, ugyancsak információ hiányára hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet. Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.

Szlávik doktor szerint minden jó, amit engedélyeznek

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton biztonságosnak az orosz vakcinát, így fogalmazott: „Azok a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek – legyenek akár hagyományosan vagy korszerű, új technológiával előállítva – egyaránt hatékonyak és biztonságosak” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiának.

A héten több vakcinaszállítmány érkezik

Müller Cecília, országos tisztifőorvos hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért további 9 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget.

Kevesebb jön a brit oltásából

Jelezte: az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól – tette hozzá.

Akadozik a szállítás

Közölte, látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért.

1 millió ember oltására elegendő orosz oltás érkezik

Ezért is született megállapodás az orosz féllel – mondta -, e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra. A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország. Hozzátette: az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert.

Kiemelt kép: illusztráció