A vendéglátóhelyek megnyitása az oltóanyag mennyiségétől függ – ezt jelentették be a mai operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a második oltóanyag erősebb reakciókat válthat ki a szervezetben.

Türelmet kérnek

A vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és tulajdonosainak türelmét és együttműködését kérte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Az oltóanyag mennyiségétől függ a nyitás

„Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű oltását végre lehet hajtani”– monda Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Több tízezer oltóanyag érkezik

„Hétfőn több mint 11 ezer, kedden több mint 25 ezer ember beoltásához elegendő vakcinaszállítmányt vár Magyarország a Pfizertől, vasárnap pedig a Moderna vakcinájából érkezik további 9000 fő beoltására elegendő adag” –mondta Müller Cecília.

Az AstraZeneca kevesebb vakcinát tud szállítani

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az AstraZeneca az eredetileg tervezettnél kevesebb vakcinát tud szállítani, így hiába van Magyarországon engedélyezve, egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor és milyen mennyiségben tudunk hozzájutni.

Orosz vakcina

„Az Oroszországból rendelt, egymillió ember beoltására elegendő Szutnyik-V vakcina három részletben 30, 60 és 90 napon belül érkezik Magyarországra” – mondta Müller Cecília. A tisztfőorvos vasárnap azt mondta, hogy az orosz vakcinával oltják be a 60 éves felülieket.

Erről részletesen itt írtunk

12 ezer felett a koronavírus áldozatainak száma Magyarországon, a 60 év felettiek otthonukban kapják meg az orosz vakcinát

A második oltás hevesebb reakciókat válthat ki

„Ismert tény, hogy a második adag vakcina beadása hevesebb reakciókat válthat ki ez lehet bőrpír, hőemelkedés vagy egy-két napos láz, izomfájdalom és levertség, mert ilyenkor indul meg a „sejtes immunitás”, de mindez természetes, az oltóanyag hatásosságát mutatja, ezért nem kell tőle félni” – mondta a tisztiorvos.

A Budapestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: illusztráció