56-an haltak meg a koronavírus szövődményei miatt az elmúlt 24 órában, ezzel már 12 ezer felett van az áldozatok száma Magyarországon a járvány kezdete óta. Müller Cecília bejelentette, az időseket orosz vakcinával oltják majd a koronavírus ellen.

Új fertőzöttek

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ez is érdekelhet

Káosz az utakon! Minden irányból áll a forgalom Budapest felé, van ahol 8 kilométeres a dugó

56-an haltak meg

Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent. 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen. 

Orosz oltást kapnak az idősek

Müller Cecília vasárnap azt mondta, hogy az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg. Vagyis az időseket orosz vakcinával oltják majd.

Otthon kapják meg az oltást

A 60 év felettieket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni. A szakember arra kérte az idősebb korosztályhoz tartozókat, hogy jelezzék oltási igényüket, és arra kérte a családtagokat, segítsék őket a regisztrációban, a postai levél visszaküldésében.

Az oltóanyag szaporodásra képtelen vírust tartalmaz

Müller Cecília azt mondta, az orosz oltóanyagok adenovírus vektorvakcinák, vagyis ártalmatlanított, szaporodásra nem képes vírust használnak arra, hogy a tüskefehérje termelődéséért felelős “üzenetet” eljuttassa a szervezetbe, kiváltva így az immunválaszt.

Két dózisban adják be

Ezt az oltóanyagot is két dózisban kell beadni 21 nap különbséggel. A szakember elmondta, ezekről az adenovírusokról kell bebizonyítani, hogy valóban szaporodásra képtelenek, ugyanakkor az információt eljuttatják a sejthez. Ha ezek a vizsgálatok megnyugtatóan zárulnak, akkor felhasználható az oltóanyag – emelte ki.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba