Gyönyörű színekben pompázó, ritkán látható teljes szivárványt lehetett látni szerdán a Budapest környéki településeken. Itt a bizonyíték arra, hogy minden embernek saját, egyedi szivárványa van!

Egy zivatarcella vonult át a főváros és az agglomeráció felett szerdán 17 óra után. Az eső a dél-budai településeken volt a legintenzívebb. Az alig negyed órás felhőszakadás következtében Pátyon garázsokba, pincékbe is befolyt a víz. Ettől légvonalban alig 15 kilométerrel arrébb, a belvárosban csak pár csepp eső esett.  Ahogy haladt a felhő keletre, úgy jelent meg alatta a szivárvány Budaörstől Gödöllőig. 

Először tehát Budaörsön kezdték posztolni a csodálatos égi jelenséget. Itt van mindjárt a Kika parkolóban készült fotó. Innét nézve is majdnem teljes volt a szivárvány íve, nem csoda, hogy előkapta mobilját a Budaörs Képekben című csoport kedvelője.  
Ez a nagyszerű kép is Budaörsön készült. Bacs Tímea kattintott a mobiljával. Nagyon jól tette, mert így a BudaPestkörnyéke.hu olvasói is láthatják ezt a kora esti csodát.
Ezt a látványos fotót Érden kattintották, köszönet érte Dankóné Évának. Jól látszik a viharfelhő és az Agip tábla mögött a szivárvány is felvillan.
A budai oldalon Urbán Krisztina Szentendrén készült fotója sikerült még nagyon jól. Ő magasból kapta el a fénytörést, ráadásul egy dupla szivárványt sikerült megörökítenie.
Menjünk át a pesti oldalra! Szerkesztőségünk kedvenc képét Molnár Ábel készítette Dunakeszi határában. Nem csodáljuk, hogy azonnal fotózni kezdett, amikor ez a panoráma tárult elé. Ritka pillanat az ember életében, amikor élőben láthat egy ilyen óriási teljes szivárványt. Irigyeljük az élményért!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így készül a szivárvány

A szivárvány kialakulását egyszerű optikai jelenség okozza, a fénytörés. Az eső- vagy páracseppeken a fény prizma-szerűen megtörik és spektrumára bomlik. Jellemzően hideg frontok és helyi záporok, zivatarok alkalmával látható. Feltétel, hogy a Nap a hátunk mögül süssön, miközben az előttünk megfigyelhető felhőből csapadék hull. A szivárványt mindig 42 fokos szögben látjuk a napsugarakhoz képest. A fénytörés miatt minden szemlélő kicsit másmilyen szivárványt lát ugyanabban az időpontban. 

Itt egy másik fotó Dunakesziről. Szaniszló Edit kapta le a csodálatos szivárvány félkört a kertjük teraszáról.
Veresegyházán Takács Andrea is meglepődhetett, amikor ilyen gyönyörűséges égi jelenséget látott. A keretes írásunkból tudjuk, hogy a fénytörés fizikája miatt minden szemlélőnek egyedi szivárvány jut. Andreának kettő is járt szerda délután.
Mogyoródon Farkas Alexandra sem panaszkodhatott. Ő is elkapta a dupla verziót. A mélykék égbolton pedig igazán szépen mutat az ő személyes teljes szivárványa.
Ez pedig már Maglód. Perneki Ildikó ilyennek látta a szivárványt. A rózsaszín égbolton egy színes csík tör elő a szomszéd kéményéből. Nem mindennapi jelenség, az biztos!
Gyálon Tóth Ferjo lőtte ezt a képet. Egy negyed szivárvány az ő nézőpontjából is látható volt, sőt mellette halványan egy másik is kivehető a képen.
Az Erdőkertesre induló Volánbusz mögött is klassz látvány a csíkos félkör.
Gyömrőn pedig Bajor Attila a fák felett pillantotta meg a teljes szivárványívet. Neki is szép látványban volt része.
Mindannyiunk nevében köszönjük a fészbúkozók képeit, nagyszerű így csokorba gyűjtve látni, hogy mindenki másként látja ugyanazt a légköri jelenséget.