“Higgy magadban!” – halljuk mindenhonnan, ha kétségeink támadnak az előttünk álló kihívással kapcsolatban. Az ehhez hasonló frázisok azonban, legyenek bármilyen jószándékúak is, üresen csengenek a fülünkben, és előbb-utóbb inkább lemondóan leteszünk róla, hiszen a pozitív gondolkodás értelmezhetetlen maszlag. Pedig a képességeinkhez való hozzáállás remekül fejleszthető: az úgynevezett növekedésorientált szemlélet (angolul, ismertebb kifejezéssel growth mindset) segít abban, hogy a saját magunkkal szemben támasztott előítéletek ne állják a fejlődésünk útját.

Growth mindset: honnan ered ez a módszer? 

Mielőtt azt gondolnánk, valamiféle motivációs hókuszpókuszról van szó, le kell, hogy szögezzük: világszerte elismert pszichológiai elméletről van szó, amelyet több mint húszévnyi kutatás után tett közzé 2006-ban Carol Dweck, a neves amerikai Stanford Egyetem professzora. Működését mi sem bizonyítja jobban, mint a munkahelyi growth mindset programok népszerűsége, vagy éppen az oktatásba való beemelése.

A növekedés tanulható 

Dweck rámutatott, hogy az emberek fejlődés felé irányuló sokféle hozzáállása két csoportban kategorizálható: vannak a rögzült attitűddel (fixed mindset) rendelkező emberek, akik félnek a kihívásoktól, gúzsba köti őket mások sikerének látványa, és a biztos kudarc fényében fölöslegesnek érzik a tanulásba fektetett energiát. Ha mélyen magunkba nézünk, és az előbbiek ismerősen hangzanak, jó hírünk van: ez a szemlélet önfejlesztéssel growth mindset látásmódra cserélhető. A növekedésorientált hozzáállás lényege, hogy éltessük magunkban a tudásvágyat, a kihívásokban is a lehetőséget lássuk, képesek legyünk inspirálódni, és tanulni a kritikákból.

Hogyan váltsak szemléletet? 

A growth mindset látásmód kialakításával ma már számos profi tréning szakember foglalkozik – így, ha munkahelyi csapatoddal szeretnéd megtanulni, a csináld-magad módszerek helyett mindenképp azt javasoljuk, keress fel egy ezzel foglalkozó céget. Egyéni szemléletváltásban pszichológus vagy coach is segíthet, de a kezdő lépéseket egyedül is bátran megpróbálhatjuk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.