Elképesztő ötlettel rukkoltak elő Zsámbékon: van egy romtemplomunk, építsük újjá! Pályázatot írtak ki, pénzt szereztek hozzá a minisztériumtól, most pedig kihirdették a győztest, aki 260 év Csipkerózsika álom után újra felépíti a zsámbéki romtemplomot, sőt a szerzetesek is visszaköltöznek majd az épületbe. Az első látványtervek már elkészültek, az összeset megnézheted a cikkünk alján.

Mária Terézia is elszörnyedt a földrengéstől

Óriási földrengés rázta meg Magyarországot, 1763 június 28-án. Ez volt az ország eddig ismert legerősebb földmozgása, 6,3-as magnitúdóval. Az epicentrum Komáromnál volt, nagy területen keletkeztek jelentős károk. Épületek százai omlottak össze, a Zsombékon épült premontrei kolostor és templom is szinte teljesen összedőlt. Az országban éppen Mária Terézia volt az uralkodó, talán ő is elszörnyedt, amikor jelentették neki a károkat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zsámbék kincse

A nagy földrengés óta eltelt 260 év. Azóta nem sikerült újjáépíteni a zsámbéki középkori templomot, pedig az ország többi részén, például Jákon, Lébényben vagy Ócsán megtörtént és gyönyörű középkori építményekben gyönyörködhetünk. A zsámbékiak mindig is úgy tekintettek a település felett magasodó templomromra, mint egy igazi kincsre. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jelentős összegek

Zsombékon vettek egy nagy levegőt és azt mondták, most, vagy soha! Minden készen áll ahhoz Magyarországon, hogy állami pénzen újraépülhessen a premontrei szerzetesrend zsámbéki kolostora és temploma, hiszen a kormány jelentős összegeket költ templomfelújításokra.

Összeomlás fenyegeti

A 260 éves pusztulás és az elmúlt évtizedek összeségében eredménytelen beavatkozásai miatt összeomlás fenyegeti a pótolhatatlan műemléket. Ezért a Zsámbéki Önkormányzat az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával nyílt tervpályázatot írt ki, amelyre 17 pályamű érkezett. 

Eredményes lett a pályázat

Jó hír, hogy eredményesen zárult a Zsámbék Város önkormányzata által kiírt a „Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítása” nyílt tervpályázati eljárás. A győztes KÖZTI Zrt. terve alapján eredeti szépségében lesz alkalmunk megcsodálni a középkori magyar templomépítészet egyik legikonikusabb, legszebb környezetben található példáját.

Modern műemléki szempontok

“A Közti Zrt. győztes pályázata tégla kiegészítéssel rekonstruálja a templomot, amivel finoman jelzi a modern műemléki szempontoknak megfelelően, hogy hol történt kiegészítés. Konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére és megteremti a restaurátor és az építész együttműködését.” – írja közösségi oldalán az országos főépítész, Lánszki Regő.

Államtitkárságot kapott

“Az Építési és Közlekedési Minisztérium elkötelezett a műemlékvédelem megerősítése iránt ezért önálló helyettes államtitkárságot kapott a terület és az idei év végén tovább erősödik személyi állományában, emellett a műemlék támogatás és hasznosítás olyan koncepciója készült el, ami hosszú távon is biztosítja fennmaradásukat.” – tette hozzá a főépítész.

Visszatérnek a szerzetesek

Az érdeklődők Budapesthez közel látogathatnak majd meg egy középkori szentélyt. A templom szakrális jellege is helyreáll, hiszen a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba. A  zsámbéki romtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült. Egyediségét adja, hogy a közép-európai klasszikus gótika egyik legszebb, legalább részben megmaradt emléke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt vannak a látványtervek

Kiemelt kép: Romtemplom Zsámbékon – nemsokára felújítják