Ismét feltűnt a nyilvánosság előtt Kudlik Júlia, a legendás bemondó-műsorvezető. A 78 éves egykori tévés egy díjat adott át, nem sokkal korábban pedig meglepő titkokat árult el a magánéletéről. Egyet leszögezett: attól, hogy nincs képernyőn, még él és jól érzi magát.

Díjat adott át Kudlik Júlia

Előző évi díjazottként a 78 éves Kudlik Júlia, a közmédia legendás, műsorának, a Deltának egykori műsorvezetője adta át a Sára-Csoóri-Életműdíjat a Thália Télikertben. Az idei díjazott Hábermann Jenő Balázs Béla-díjas filmproducer lett. Az esemény azért is volt érdekes, mert nyilvánosság elé állt a ritkán látható Kudlik Júlia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyedül él

A legendás tévés nemrég a komáromi Kikötő Polgári Szalon rendezvényén vett részt, ahol azt mondta: nem él remeteéletet, de valóban egyedül van. „Amikor 2001. november 30-ával megszűnt a munkaviszonyom a Magyar Televízióval – ami egyébként első és utolsó munkahelyem volt –, akkor úgy döntöttem, hogy véget ért a nyilvánosság előtt élt életem. Lezártam az életemnek egy szakaszát, és elindult egy másik. De attól, hogy nem vagyok képernyőn, még élek – mondta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Majdnem 60 éve kezdte

Kudlik Júlia 1964. február 29-én szerepelt először a Magyar Televízió képernyőjén, a Magyar Rádióban is dolgozott három hónapon keresztül bemondóként. A Delta vezetésével 1965-ben bízták meg, és ezt egészen 1996-ig folytatta is, majd kisebb szünet után ismét ő lett a műsorvezető, egészen addig, míg végül el nem vették tőlük a műsort. 2003-ban a Fidesz felkérésére az egyik nagygyűlésükön műsorvezető volt, de ebben – állítása szerint – nem befolyásolta pártszimpátia, és nem is párttag.

Rosszul lett Kudlik édesapja

Az eseményen Kudlik képernyős debütálása is szóba került, amire így emlékezett vissza: „Megjelentem a képernyőn, és valami olyat mondtam, hogy Kedves nézőink, matematikaóránkat látták, tíz óra húsz perckor környezetismeret-óránk következik. Valami ilyesmit csicseregtem. Anyukám és apukám rosszul lettek. Apukámnál az egész vállalat a tévét nézte. De én ezt soha nem így fogtam fel. Senki nem hiszi el, hogy én egy ugyanolyan ember voltam, vagyok, s a hátralévő kis időre még maradok is, mint az olvasók közül bárki. Nekem ez a munka jutott” – mondta a rendezvényen.

Sokak hasznára szeretne lenni

A legendás tévés idézeteket is mondott. Szerinte nagy igazságot írt le Mark Twain, aki szerint két fontos nap van az életedben: az egyik, amikor megszülettél, a másik pedig, amikor rájössz, hogy miért. “Szerencsére nagyon hamar rájöttem arra, hogy mi a dolgom a világban. Hadd legyek sokak hasznára! Ez az én e világi feladatom, s Gárdonyi szavait követve próbáltam és próbálom ma is tenni a dolgomat: „Légy az, kiből árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet, és menj oda, hol fázik a szeretet.”

Kudlik Júlia 1975-ben

Kudlik Júlia 1975-ben – Forrás: Fortepan.hu

Fejből mondta a szövegeket a tévében

Kudlik Júlia azt is elmesélte, hogy a Delta című műsor kezdeti időszakában fejből mondta a szövegeket. “Úgy kezdődött, hogy 1964 májusában rám bízták a Delta című tudományos híradó vezetését. Ez akkor egy hónapban egyszer jelentkezett, mindig vasárnap este hat órakor. Várhelyi Tamás főszerkesztő megírta az összekötő szövegeket. Én leültem egy kamera elé, és előre felmondtam a szövegeket, amik közé vágták azután a filmeket. Amikor az első ilyen alkalom volt, akkor bementem, leültem, és elkezdtem mondani a szövegemet. Mindenki ledöbbent, hogy én ezt kívülről mondom. Erre azt feleltem, hogy szerintem sokkal emberibb dolog, ha szemtől szembe beszélek az emberekhez, mintha csak olvasnám, és a fejem tetejét látnák.” – mesélte a tévés, majd hozzátette:

Hitelesség és igényesség

“Mindig alaposan utánajártam az adott témának, és soha semmi olyat nem ejtettem ki a számon, amit nem értettem. A hitelesség és az igényesség mindig fontos szempont volt az életemben. Nemcsak a képernyőn, hanem a magánéletben is.”

A fiatalság a lélek állapota

Kudlik Júlia az öregedésről is beszélt, így fogalmazott a vasárnap.com beszámolója szerint: “A fiatalság a lélek állapota, és semmi köze az évek számához. Egyesek öregszenek, mások éretté válnak. Esetemben az életkor csupán egy szám. Az évek ráncossá tehetik a bőrt, de az érdeklődés hiánya a lelket teszi ráncossá – szoktam mondani. Az élet ajándék, akkor is, ha nincs piros masnival átkötve. Az évek során pedig szépen lassan, fokozatosan kell kibontani, hogy ne szaggassuk össze a csomagolóanyagot. Minden e világi mulandó, és azt se felejtsük el, hogy öregségünket – amely szintén ajándék és feladat is egyben – fiatalon alapozzuk meg. Fontos a belső béke, a test harmóniája és leginkább önmagunk elfogadása. Nem tökéletesnek, hanem teljesnek kell lenni, az időt pedig nem eltölteni, hanem betölteni kell! Azt olvastam valahol, hogy az ember akkor kezd megöregedni, amikor reggel cél nélkül ébred, és este remény nélkül fekszik le. Én azt mondom, hogy szeretettel és humorral kell élni az életet! A szeretet a megértéséhez, a humor pedig az elviseléséhez kell.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt megnézheted a Kudlik Júliával készült teljes beszélgetést

Kiemelt kép: Kudlik Júlia – részlet a fenti videóból