A folyamatos oltásoknak köszönhetően a beadott oltások száma Magyarországon elérte a 5 millió 240 ezer főt, akik közül 3 millió 800 ezren már a második dózisukat is megkapták. György István az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az oltások miatt idén már szabadabb lesz a nyár, de az indiai vírusvariáns már három embert is megfertőzött.

Oltásokkal készültünk a nyárra

A koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából örvendetes, hogy Magyarországon eddig már 5 millió 240 ezer főt beoltottak valamelyik vakcinával, és az oltottak közül 3 millió 800 ezren a második oltásukat is megkapták már. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kellenek az oltások

György István államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vakcinák jelenthetik az egyetlen megoldást a járvánnyal szemben, és ismét mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon és vegye fel az oltást. Hozzátette, hogy mivel lassan elfogynak a be nem oltott regisztráltak, ezért ehhez igazítják az oltást is, ugyanakkor az oltás nem fog teljesen leállni.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Vége a tömeges oltásnak

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió műsorában mondta el, hogy mivel a legtöbben már felvették az oltásukat, ezért nem tartják fenn a tömeges oltást. “Nem észszerű ugyanakkor fenntartani a tömeges oltás rendszerét, ami leterheli az egészségügyet, átáll a rendszer készenléti oltásra” – mondta a kormányfő.

Még várnak a gyerekekkel

Orbán Viktor a 12 év feletti gyermekek oltásáról azt mondta, hogy igyekszik követni a tudományos vitát, de egyelőre nehéz látni, hogy beoltathatják-e a gyerekeket, vagy sem. “Én az óvatosabbak közé tartozok, mégiscsak gyerekekről van szó” – mondta a miniszterelnök, aki ugyanakkor a vakcináról sem akarná lebeszélni a szülőket.

Több vakcinára is lehet foglalni

Azok, akik most szeretnék felvenni az oltásukat, még regisztrálhatnak Szputnyik oltásra, Modernára és Janssenre is néhány helyen. Foglalásoknál korlátlan mennyiségben elérhető a Pfizer és a Sinopharm oltóanyag. A háziorvosoknál Sinopharm, Janssen, Moderna oltás áll rendelkezésre.

Van bőven vakcina

“Vakcinahiánytól Magyarországnak nem kell tartania” – mondta György István, aki azt is elmondta, hogy a külhoni, még oltásra váró magyarok és a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak az oltásra. A külföldiek és a külhoni magyarok oltása június második felében kezdődhet el.

Megállítottuk a harmadik hullámot

Ezt követően Galgóczi Ágnes arról beszélt, hogy sikeresen megállítottuk a járvány harmadik hullámát. Kiemelte, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a hazai és a nemzetközi járványhelyzetet.

Itt van az indai mutáns

Magyarországon eddig három embernél mutatták ki az indiai vírusvariánst. Közülük egy beteg kórházi ellátásra szorul.

Így lehet gyerektáborozni

Galgóczi a nyári gyerektáborok kapcsán elmondta, hogy a szervezők csak védettségi igazolvánnyal mehetnek, a gyerekekkel pedig egy nyilatkozatot kell kitöltetniük, amelyben kijelentik, hogy a gyermek egészséges és nincsenek tünetei. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt