Rohamosan romlik Karsai Dániel állapota. A halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász testvére szerint olyan erős fájdalmai vannak, amelyre nincs gyógyszer. Szakképzett ápolók gondozzák a nap 24 órájában. Karsai Péter azt mondta, nem tudják mikor dönt Dani ügyében a strasbourgi emberi jogi bíróság.

Romlik az állapota

Karsai Dániel orvosai szerint megjósolhatatlan, hogy mennyi ideje lehet hátra a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásznak. „Látjuk, érzékeljük, hogy Dani állapota folyamatosan romlik, de hogy ez milyen hosszú kifutású lesz, hogy ez a betegség stagnál, leáll egy kicsit, és hagy-e egy szusszanásnyi időt, nem lehet tudni” – mondta az RTL Reggeliben Karsai Péter.

Erős fájdalmai vannak

Karsai Dániel testvére arról is beszélt, hogy szakképzett ápolók segítik a mindennapokban az alkotmányjogász, de olykor ő is ott alszik. Azt mondta, Dánielnek olyan erős fájdalmai vannak, amelyre nincs gyógyszer. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nehéz minden perc

„Már nagyon nehéz minden perc. Lehet tompítani gyógyszerekkel, de a legnagyobb fájdalom az, hogy már abban is segítség kell neki, hogy balról jobbra forduljon – erre nincs gyógyszer” – mondta Karsai Péter.

Még nincs döntés

„Mindenképp tovább fogom vinni ezt az ügyet Dani után” – ezt azzal kapcsolatban mondta, ha az alkotmányjogász nem élné meg a strasbourgi döntést.  Egyelőre nem tudják, mikor lesz döntés a strasbourgi emberi jogi bíróságon a kérelméről, amellyel az a célja, hogy lehetővé váljon az ALS és az ehhez hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia.

Pert indított

Karsai Dániel pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el, legalizálják az aktív eutanáziát Magyarországon. Ügye körül óriási társadalmi párbeszéd alakult ki, az öccse, Karsai Péter népszavazási kezdeményezést is indított, ami elbukott az első körben a Nemzeti Választási Irodánál.

Nem tud végig ülni egy vitát

A halálos betegségben szenvedő, az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel pár hete azt mondta, hogy két hónapja nem tud mobilt, tabletet használni, a legbensőségesebb üzeneteit is valaki másnak kell megnéznie és válaszolnia helyette. „Ma este a Bibó István Szakkollégium vitaestet rendez az ELTE-n életvégi döntés témakörben. Sajnos a vitán egészségi állapotom miatt nem tudok részt venni. Ez volt Bibósként különösen fáj” – írta két hete Facebook-posztjában.

Nem támogatja a kormány

Karsai Dániel bírósági meghallgatása november végén volt. A magyar  Igazságügyi Minisztérium közölte, nem változtatnak az eutanáziát érintő szabályokon. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Karsai Dániel kezdeményezését. 

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: YouTube.com