Először nyilatkozott Mohamed Alabbar, a maxi-Dubaj néven ismertté vált projekt befektető tulajdonosa. Szerinte Európa legmagasabb tornya lehet a Rákosrendezőn épülő felhőkarcoló. Ha ez igaz, akkor a jelenlegi legmagasabb európai felhőkarcolónál, a varsói Varso Tower 310 méteres magasságánál is nagyobb lehet. Ez már problémát okozhat a ferihegyi repülőtérre leszállni készülő gépeknek.

Maxi-Dubaj Rákosrendezőn

Ahogy arról az elsők között beszámoltunk, márciusban megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése a maxi-Dubaj néven ismertté vált projekthez. Az erről szóló együttműködést múlt hét szerdán írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter és Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere.

2 ezer milliárd forintos projekt

Az Eagle Hills Properties komplett új városnegyedet épít Rákosrendezőn, ami 5 milliárd eurós beruházás. Az irodaházakból és luxuslakásokból álló épületegyüttesre egy 220-240 méter magas felhőkarcolót is felhúznának, amely majdnem száz méterrel lehet magasabb, mint a Mol-torony, amely jelenleg Magyarország legmagasabb épülete.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megszólalt a befektető

Most Mohamed Alabbar, a maxi-Dubaj néven ismertté vált projekt befektető tulajdonosa a Khaleej Times angol nyelvű napilapban szólalt meg. Az Egyesült Arab Emírségekben megjelenő portálon a befektető arról beszélt, hogy a magyar kormánnyal közösen Európa legmagasabb felhőkarcolóját építik meg.

Jelentős fejlesztés

„Az Eagle Hills Properties izgatottan várja a Magyarország által kínált lehetőségeket, hiszen ez egy olyan ország, amelyet jelentős potenciáljáról és gazdag kulturális örökségéről ismerhetünk. Őszinte megtiszteltetés számunkra, hogy partneri viszonyt alakítunk ki ebben a jelentős fejlesztésben” – fogalmazott Mohamed Alabbar, az Eagle Hills Group elnöke. 

A világ legmagasabb épületét is ő építtette

Mint ismert, Mohamed Alabbar volt az építtetője korábban a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületének, a 828 méteres Burdzs Kalifának is. Ha Rákosrendezőn megépül Európa legmagasabb felhőkarcolója, akkor az magasabb lesz a 310 méteres Varsó Towernél. Jelenleg a kontinens legmagasabb épülete ugyanis a lengyel fővárosban áll.

Problémát okozhat a repülőknek

A Rákosrendezőn épülő 310 méteres torony jelentősen bekavarhat Ferihegynek is. A terület felett húzódik ugyanis az egyik leszálló folyosó, vagyis itt már 300-500 méteres magasságban repülnek a gépek a leszállópálya felé.

Karácsony Gergely tiltakozik

A rákosrendezői maxi-Dubaj nem nyerte el a főváros és a környező kerületek osztatlan tetszését, amik sokmilliárdos infrastrukturális fejlesztéseket is kérnek cserébe. A terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak rá. Legutóbb Karácsony Gergely is tiltakozott a beruházás ellen.

Kiemelt kép: illusztráció – BPK-montázs