Hosszan tartó betegség után, 92. éves korában elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, aki többször is járt Budapesten. A Duna-korzón a magyar atomrakétákról beszélt, az egyik budai halászcsárdában pedig halat rendelt, de fejjel. Legutóbb pár hete került be a hírekbe azzal, hogy Putyin nem veszi neki fel a telefont, pedig a háborúról akart vele beszélni. Az egykori szocialista országok neki köszönhetik a szabadságukat, Magyarország is a demokráciát.

Az oroszok nem kedvelték, a világ imádta

Gorbacsov halálhírét az orosz hírügynökségek a moszkvai Központi Klinikai Kórházra hivatkozva közölték. Jóllehet hazájában az emberek többsége a Szovjetunió összeomlásával és az azt követő káosszal kapcsolja össze nevét, életútja és tettei alapján a világ más részein megbecsült, történelmi jelentőségű személyiségként ismerik el, lényegében neki köszönhetjük a rendszerváltást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kórházi kezelés alatt állt

Az utóbbi hónapokban a Szovjetunió egykori elnöke már kórházi kezelés alatt állt. Zolcer János televíziós producer, a politikus barátja pár hete azt mondta, Mihail Szergejevics mélységesen elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. „Az elmúlt hónapokban többször is azt mondta nekem Mihail Gorbacsov, hogy szerinte ez egy testvérháború. Az ő apja orosz, az anyja pedig ukrán, és ilyen helyzetben rajta kívül még milliók vannak. Úgy fogalmazott múltkor, hogy az emberi élet mindennél drágább, ezért védeni kellene, nem pedig a harctéren föláldozni” – mondta Zolcer János.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Putyin nem fogadta a hívását

A producer azt is elárulta, hogy a Szovjetunió utolsó vezetője, az orosz agresszió óta, többször is próbált beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, eredménytelenül. Állítása szerint a jelenlegi orosz vezető nem hajlandó felvenni neki a telefont, miközben korábban többször is találkoztak. „Hónapok óta kórházban van, a beszéde is elég rossz, nagyon oda kell figyelni, hogy értse az ember a telefonban. Végtelenül elkeseredett, tíz éve nem hagyta el Moszkvát, családjával sem jó a viszonya. Úgy érzi, nem jó már itt neki, mostanában állandóan azt mondja, alig várja a napot, hogy újra találkozzon Raiszával”.

Gorbacsov és Zolcer János

Forrás: Zolcer János archívuma

Személyes történet

Elképesztően érdekes és szokatlanul személyes kortörténeti dokumentumkönyv jelent meg korábban Mihail Gorbacsovról. A szerző az imént említett Zolcer János televíziós producer, újságíró, aki a 90-es évektől jó barátságban volt a legendás orosz politikussal, Gorbacsovval. Rendszeresen találkoztak, közösen filmet is készítettek. Zolcer János a Gorbacsov titkai című könyvében leírta mindazt, amit eddig csak kevesek, vagy éppen senki sem tudott a legendás politikusról. Gorbacsov megváltoztatta a világot és benne Magyarországot is.

Gorbacsov Budapesten

Vendégszerzőnk, Zolcer János a BudaPestkörnyéke.hu hírportál olvasói számára exkluzív információkat osztott meg, ebből idézünk: “Halat rendelj, fejével együtt” – mondta nekem Gorbacsov Budapesten, a Fő utcán lévő Horgásztanya étteremben. – Rendben: fejével, farkával, szemével rendelem! – nyugtattam meg vendégemet, mivel tudtam, Gorbacsov a hal (vagy a báránynak) minden procikáját szereti. 20 éve ismerem őt, korábban sokat utaztunk együtt a világban, sokszor jártam nála Moszkvában, meg az észak-kaukázusi szülőfalujában, Privolnojeban is. Ezért már jól ismertem étkezési szokásait.

Mindent megevett

Gorbacsov szegény parasztcsaládban született 1931-ben, és már gyermekkorában megtanulta megbecsülni az élelmet. Kisfiú korában éhinség tombolt Szovjetunió szerte, két nagybátyja meg egy nagynénje halt éhen, őt is csak csodával határos módon tudta életben tartani a nagyapja. Azóta elfogyaszt minden ételdarabot, így a bárány vagy a hal szemét is. Ha leesik egy morzsa, felveszi még a földről is: megfújja és bekapja. Élelemből nem mehet veszendőbe egy falat sem – vallotta.

Többször járt Magyarországon

Jó tíz évvel ezelőtt épp Budapesten találkoztunk, ahol már sokszor megfordult – írja Zolcer János. Járt itt a 80-as évek elején, amikor még a szovjet kommunista párt központi bizottságának mezőgazdaságért felelős titkára volt. A későbbi miniszterelnök, Németh Miklós kalauzolta őt a városban, az országban. Azóta tegeződnek, jó barátok, de megfordult később is Budapesten, Kádár János vendégeként, mint szovjet pártfőtitkár, majd jóval később Horn Gyula 75. születésnapján, 2007-ben is.

Budapest egy ékszerdoboz

“Magyarország csodaszép” – mondta Zolcer Jánosnak többször is Gorbacsov. “Budapest egy kis ékszerdoboz. A Duna partján imádok sétálni, ha ott vagyok. A vidék, azok a végtelen napraforgóföldek, olyan, mint egy paradicsom.” Ittjártakor mi is végigsétáltunk a Duna pesti partján. Az emberek lépten-nyomon megállítottak, közös fényképet, aláírást akartak. Gorbacsov senkinek sem mondott nemet: mindig komótosan megállt, lekezelt az emberekkel, fotózkodott és adta a névre szóló aláírásokat – emlékezett vissza tévés producer.

Budapesten az emberek közé ment

Gorbacsov soha nem adott a protokoláris formaságokra. Budapesten is volt magyar testőrsége, előre eltervezett programja, de mindig ad hoc döntött. Kihívásnak tekintette, hogy beszélgethet az emberekkel, sőt még szolidan vitatkozhat is velük. Gyakran meg is tette ezt, de bármennyire is “buta” vagy rosszindulatú volt a kérdés, mindig higgadt maradt, nyugodtan válaszolt.

Miért verte szét a Szovjetuniót?

Gorbacsovnak sokszor feltették már ezt a kérdést. Később elmondta nekem, hogy már Pesten is várta. Itt is magabiztosan, nagyon határozottan megválaszolta: “Egyrészt, nem vertem szét semmit, csak visszadtam mindenkinek azt, ami az övé: a grúzoknak Grúziát, a litvánoknak Litvániát, a magyaroknak Magyarországot… Másrészt, a Szovjetuniót erőszakkal tákolta össze Lenin, majd Sztálin. És évtizedeken keresztül erőszakkal, katonai terrorral tartotta egyben a Kreml. Meg aztán, nem kellett azt nagyon szétverni, rozoga tákolmány volt, ami széthullott magától is – mondta Zolcer Jánosnak Gorbacsov.

Atomrakéták krémessel

A Duna-korzón a krémes nagyon ízlett neki, kértünk még egyet és folytatta a gondolatait – meséli a tévés producer. “Nagyon jól tudom, hogy Magyarország sem örült az itt állomásozó szovjet katonáknak, az itt lévő atomrakétáknak, a politikai függőségnek. Ezért aztán, amikor Németh Miklós szóba hozta, hogy a rakéták ügyében tenni kellene valamit, azonnal intézkedtem: ahogyan titokban bevitték őket Magyarországra én olyan titokban, de nagyon gyorsan ki is hozattam azokat. Az én jelmondatom az volt: döntsék el a magyarok, a lettek, a kirgizek, a lengyelek, hogy milyen úton szeretnének a jövőben tovább haladni. A Szovjetunió nem kívánt tovább senkinek beleszólni az életébe!” – mondta Gorbacsov a Duna-korzón.

90. születésnap

Zolcer János, Gorbacsov kilencvenedik születésnapja előtt is beszélt vele telefonon. “Örömmel mondta: megenne egy kis magyar kolbászt, amit mindig vittem neki, ha találkoztunk. Talán még összejön és ha minden szerencsésen alakul, akkor viszek neki megint olyan finom kolbászt, amit 100. születésnapján is megemleget majd.” – írta itt a BudaPestkörnyéke.hu vendégcikkében a tévés producer, Zolcer János, aki már nem megy el az egykori főtitkár 100. születésnapjára, hiszen Gorbacsov elment. Végleg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gorbacsov és szeretett felesége, Raisza- Forrás: Zolcer János atchívuma