Kedd este 21 órakor megnyitották Hegyeshalomnál a határt a hazafelé autózó bolgár vendégmunkások előtt. Éjféltől majd a román autósokat fogják beengedni Magyarországra. Néhány órával korábban nagy balhé volt Hegyeshalomnál, a rendőrséget kellett kivezényelni és a külügyminisztereknek kellett intézkedniük.

Ahogy azt nem sokkel ezelőtt megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon szerdára virradó éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd délután.

Az útvonalakat nem nevezték meg, de mivel az M1-es autópálya határátlépési pontján torlódtak fel a hazafelé tartó vendégmunkások és néhány óra alatt át kell haladniuk az országon ezért szinte biztos, hogy a román és a bolgár autósok az autópályákon fognak áthaladni Magyarországon.

A feltételezett útvonal tehát az M1-M0-M5-ös autópálya. Kedden 21 órakor nyitják ki a bolgárok, éjfélkor pedig a románok előtt a határt. A leggyorsabbak akár már 23 óra körül megjelenhetnek az agglomerációban, a tömeg vélhetően hajnalban fog áthaladni a budapest környéki autópálya szakaszokon.

Balhé Hegyeshalomnál

Külföldiek állták el a forgalmat kedd délben Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon, azt várják, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket. A rendőrség kedden azt közölte, hogy csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki a közúti határátkelő osztrák oldalán. Arra kérték az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot.

Rendőrsorfal Hegyeshalomnál – Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A magyar rendőrök jelenleg az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani az elsősorban román, bolgár és szerb rendszámú autókat. Körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából és dél óta a belépésre jogosult kamionok forgalmát is elállják, ezzel próbálva elérni, hogy átengedjék őket a határon.

A belépésre nem jogosultak legtöbbje vendégmunkás, többnyire Németországban és egy részük Franciaországban dolgozott, és valószínűleg a határnál szembesültek azzal, hogy Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt.

Humanitárius folyósó megnyitását kérték a románok

Szijjártó Péter a nap folyamán többször egyeztetett telefonon a bolgár és a román külügyminiszterrel, akik azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.

Kiemelt kép: A határnyitásnál készült helyszíni felvétel – Forrás: MTI/Krizsán Csaba