Beindult a kapkodás, az egyik hazai áramszolgáltatóhoz már 15 ezer napelemes igény érkezett a kormány múlt csütörtöki bejelentése óta, ami arról szól, hogy csak azok csatlakozhatnak rá a az országos hálózatra, akik a rendelet megjelenéséig beadják az igényüket. Közben a napelemes szövetség nagy erőkkel kezdett lobbizni azért, hogy ne zárják el a napelemesek elől a hálózatot.

Roham a szolgáltatóknál

Több mint tizenötezer friss napelem-telepítési igényt adtak le csak az egyik hazai szolgáltatónak a kormány múlt csütörtöki bejelentése óta – értesült az RTL Híradó. Gulyás Gergely miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek vissza áramot az országos rendszerbe, de azt még most sem tudni, a szabály mikortól lép életbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lefújták az uniós napelemes pályázat második részét

Az érintettek érthetetlennek tartják az időzítést. A kormány közben azt is bejelentette: lefújják az uniós napelemes pályázat második ütemét, sokan hoppon maradnak. Eközben a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség javaslatokat tett a napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő korlátozás lazítására.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Értelmetlen beruházások

A szövetség közleményében hangsúlyozta, hogy a múlt heti kormányzati döntéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak, eközben a napelemes rendszerek bővülésének akadályozása nem segíti, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Tegyenek kivételt

A szövetség kérvényezte a szakminisztériumnál, hogy azoknál a háztartási méretű, kis napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, ott tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást.

Gyorsított eljárás

Emellett javaslatot tettek arra, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.

Felbolydult a piac

A kormány múlt csütörtöki bejelentése óta felbolydult a piac és hatalmas lett az érdeklődés. Az egész éves rendeléseik ötödét adták le az elmúlt négy napban – mondta az RTL-nek Nagy Lajos, a Technosolar Kft. ügyvezetője.

Szerződés nélkül is kérik

„Van olyan ügyfél, aki még gyakorlatilag le sem szerződött velünk. Meg sem állapodtunk az árban, de azt mondta, hogy úgyis egyezségre jutunk majd. Adjuk be az igénybejelentőt, mert ha nem adjuk be, akkor a lehetősége is elvész annak, hogy csatlakozást szerezzen. Nagy a roham” – mondta.

Hatalmas hiba

A napelemes szakmai szövetség szerint a kormány hatalmas hibát követ el, hiszen a döntésük miatt nem éri meg lakossági napelemet felszerelni, vagyis lényegében megszünteti ezt a piacot. Mindezt úgy, hogy Magyarország jelenleg is jelentős mennyiségű villamosenergiát importál.

Rossz döntés

„Egyöntetű az elutasítottság minden érintett, az áramszolgáltatók, az engedélyezők, a napelemes kivitelezők, illetve a felhasználók részéről is. Ez mindenki szerint egy megdöbbentően rossz döntés, hiszen nem lehet kijelenteni a villamosenergia-hálózatunkról, hogy sehol nem lehet a hálózatra csatlakozni” – magyarázta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Napelemes ház az agglomerációban – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu