Erőszakkal akarták megsimogatni a kutyát, a fiatal pultos pedig megkérte őket, hogy ne tegyék, erre azonnal belevágták a kést és a fiú pillanatokon belül belehalt a szúrásba. A tetteseket a 43 éves L. Jánost és a 25 éves D. Károlyt fél órán belül elkapták a rendőrök.

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. április 3-án 21 óra 4 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a 8. kerületi Orczy téren, a 28-as villamoson megszúrtak egy fiatal férfit. A 25 éves férfi életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni, sérüléseibe belehalt.

A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy egy 25 éves férfi a barátjával utazott a 28-as villamoson, és egy háromfős csoport keveredett szóváltásba velük. A vita hevében a háromfős társaság egyik tagja megszúrta a 25 éves férfit, majd a helyszínről elmenekültek.

Az aljas tetteseknek egy nő segített a helyszínen- A 29 éves D. Éva a gyilkosság után azonnal a ruhájába rejtette a kést, majd bedobta az Orczy térnél egy virágosládába. Sőt, amikor faggatták a rendőrök, hogy hol van, akkor egyértelműen hazudott a hatóságoknak – írja a Blikk.

Eddig bűnügyi felügyelet alatt lehetett a nő, vagyis otthon élte a világát. És ez nem is túlzás, hiszen rendszeresen lelécelt otthonról, megszökött, csak elfogatóparancs kiadásával tudták megfogni.

Itt lett elege az ügyészségnek, s míg korábban úgy vélték, D. Éva kivárhatja a nyomozás végét otthonában, most azt kérték a bíróságtól, hogy tartóztassák le a nőt.

A nyomozási bírót meggyőzte, hogy a nőt csak akkor tudják felelősségre vonni az ügyben, ha be van zárva, mert nagy a szökés veszélye – ezt ékesen bizonyította az elmúlt hónapokban.

„Próbálok menekülni az emlékek elől, ami persze képtelenség” – mondta korábban a lapnak Márk, aki azon a tragikus napon együtt szállt fel a villamosra kollégájával és barátjával, Gáborral.

„Állandóan azon kattogok, ha este csak öt perccel később indulunk el a villamoshoz, akkor Gábor még ma is élne. Csak abban bízom, hogy a gyilkost élete végéig börtönbe zárják” – mondta az áldozat barátja.

Erőszak a villamosokon

Ahol sokan vannak, ott a bűnözők is megjelennek, ilyenek a tömegközlekedési eszközök. A villamosokon 2019-ben több komoly bűncselekmény is történt. A 28 éves budapesti K. Richárd még 2019. január 16-án a Margit híd budai hídfőjénél megpróbálta kitépni egy idős férfi kezéből a táskáját. A férfi észbe kapott, nem engedte el a táskát, így a tolvaj lerántotta a lépcsőn. Az idős férfi az esés következtében elvesztette az eszméletét és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Öt nappal később, 2019. január 21-én ugyanez a tolvaj a 17-es villamoson akarta kivenni az egyik utas kezéből a mobiltelefonját. A nő reflexei jók voltak és nem engedte el a telefont, ezért amikor a villamos megállt a Zsigmond téri megállónál, a férfi lerángatta őt a járműről. A megállóban várakozók a nő segítségére siettek, és megpróbálták a férfit visszatartani, de elmenekült a helyszínről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a lefoglalt kamerafelvételek alapján azonosították az elkövetőt, és február 19-én a  lakásán elfogták. A nyomozók K. Richárdot rablás bűntett kísérlet és súlyos testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök a férfit őrizetbe vették és letartóztatták.

Támadás a villamoson

2019. decemberben egy utas felszólított egy másik utast, egy hajléktalan férfit a Kálvin tér és a Móricz Zsigmond körtér között, hogy szálljon le a járműről annak szaga miatt. Több utas is eltakarta az arcát a villamoson terjengő valóban elviselhetetlen bűz miatt. A hajléktalan férfi nem akart leszállni a villamosról, ekkor az őt felszólító férfi egyre agresszívabban lépett fel, végül komoly fenyegetések után lelökte a hajléktalan férfit a járműről, megrúgta és ő maga is leszállt utána.

„Úgy gondolom, igen reális képet fest ez az eset a budapesti hajléktalanhelyzet problémáiról. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a tömegközlekedési eszközökön elviselhetetlen bűzben kelljen utazni, mint ahogy azt is, hogy olyan inzultus érjen bárkit, amit a hajléktalan férfi elszenvedett” – vonta le a saját tanulságát az alábbi videó készítője.

Megkéseltek egy tanárt

Néhány hónapja történt, hogy bozótvágó késsel fenyegetőzött egy férfi az 50-es villamoson. Az utasok értesítették a rendőrséget, akik hamar a helyszínre érkeztek, a Teleki utcánál pedig elfogták a még járművön lévő 38 éves T. Istvánt.

A nyomozás során kiderült: a gyanúsított az úton többször is megszúrt egy iskolás csoportot kísérő tanárt, aki még a hatóságiak megérkezése előtt leszállt a villamosról. A rendőrséget az az orvos értesítette, akinél ellátásra jelentkezett a férfi. Az elsődleges vélemények szerint könnyű sérüléseket szerzett.

Később kiderült, a férfit már körözték lopás mi egy korábbi lopás miatt, ezért a Fővárosi Büntetés- végrehajtási Intézetbe vitték jogerős büntetésének letöltésére.

Kiemelt kép: illusztráció