Szomszédok, Aranyélet, Barátok közt, Éjjel-Nappal Budapest. A legismertebb tévésorozatok ingatlanai eladók. Van köztük panel és dunakeszi luxusvilla is, lássuk az árakat!

Szomszédok

Az egyik leghíresebb magyar televíziósorozat, amelynek minden epizódjában csütörtök van, vagyis a Szomszédok legtöbb jelenetét a ma újra virágzó gazdagréti lakótelepen forgatták – áll a Duna House ingatlankörképében.

Az M1-M7 bevezetőről jól látható gazdagréti panelváros a késő Kádár-korszak egyik nagy presztízsberuházásaként épült a ’80-as években. A sorozat 1987 és 1999 között volt műsoron a Magyar Televízióban, nyitóepizódjait hatmillióan nézték.

A Szomszédok legendás helyszíneinek a sorozatban a Lantos utca 8. szám ad otthont, ám ne lepődjön meg senki azon, ha ilyen utcanévvel csak Budapest XVII. kerületében találkozik. A Vágási-Mágenheim-Takács családok otthona a sorozatban említett 10 emeletes házzal ellentétben egy 7 emeletes panel, a Csíki-hegyek utca 1. szám alatt volt.

A teleregény indulásakor a Magyar Televízió összesen 4 millió Forintot költött a négy darab, elsőemeleti, lakótelepi lakásra, amelyekben a három család lakott, a negyedikben pedig Gábor-Juli stúdió díszlete volt berendezve.

Napjainkban a lakásokban civilek élnek, 2012-ben Taki bácsi és Lenke néni háromszobás, 74 nm-es ingatlanát 16,5 millió Forintért árulta akkori tulajdonosa. A Duna House tranzakciós adatai alapján ez a lakás az elmúlt 7 évben több mint megduplázta az árát, így most valószínűleg 40 millió forintnál is drágábban cserélhetne tulajdonost.

Barátok közt

Az RTL-en 1998 óta futó szappanopera, a Barátok közt tette az egész ország számára ismertté a Budapest XIX. kerületében található, különleges hangulatú városrészt, Wekerletelepet. A sorozat híres lakóháza, a Mátyás király téren, vagyis a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található.

Az épületet Schoditsch Lajos és Éberling Béla tervei alapján építették, jellegzetes, dupla oszlopsoros lodzsával és íves nyílászárókkal. A telep tervezésekor a 19. század második felében Angliából induló kertvárosi mozgalom nyújtott inspirációt, a cél az volt, hogy a vidéki embereket ne kényszerítsék zsúfolt bérházakba, helyette népi szecessziós és neogótikus, egy emeletes és földszintes, 2, 6, 8, 12 lakásos házak várták a lakókat.

A különböző helyről érkező munkások hamar igazi közösséggé kovácsolódtak, akárcsak a sorozatban és kialakult a napjainkban is jellemző wekerlei lokálpatriotizmus.

Annak, aki szívesen tartózkodik a zsúfolt és zajos belvárostól, kedveli a platánfákkal szegélyezett körutakat és az összetartó közösséget, ideális választás a hangulatos Wekerletelep, ahol ma 600 ezer Ft-os négyzetméteráron találhatnak ingatlant az érdeklődők.

Aranyélet

Az ingatlanárak folyamatos emelkedésével egyre többen célozzák meg a budapesti kerületek helyett a fővárosi agglomerációt. Bár az árak már a külterületeken is jóval magasabbak, mint a korábbi években, mégis sokan inkább a napi ingázást választják, a megfizethető, magasabb minőség és tágasabb alapterület, esetleg némi zöld érdekében.

A könnyű élet (Helppo elämä) című finn sorozat 2015 őszén az HBO-n bemutatott, nagysikerű, magyar gyártású remake-je, az Aranyélet szereplőinek filmbéli otthona azt gondolnánk, hogy Budapesten, valamelyik luxusvillák övezte hegyen található, ám az ingatlan, amelyben az otthoni jeleneteket forgatták, valójában Dunakeszin található.

Az igazi aranyéletet garantáló luxusház 2018-ban került az ingatlanpiacra, a szerencsés vásárlónak egy több mint 500 négyzetméteres, 2007-ben épült, prémium minőségű, dunai panorámás családiház üthette a markát, amelynek négyzetméteréért ma akár 1,2 millió Ft-ot is elkérhetnek.

Éjjel-Nappal Budapest

Az ingatlanárak növekedésével együtt hosszú évek óta az egekbe szökő albérletáraktól hangos a sajtó. Éppen ezért sok fiatal felnőtt kényszerül vagy barátokkal, ismerősökkel, akár idegenekkel is egy otthonba költözni.

A 2013 februárjától az RTL Klubon futó Éjjel-Nappal Budapest sztárjai is hasonló cipőben járnak, közösen élnek egy Margit körúti, nagyjából 250 négyzetméteres, két lakásból összenyitott ingatlanban.

Bár történeteiket nézve sokesetben inkább elrettentő ez a fajta életforma, mintsem, hogy meghozná a társbérlethez az ember kedvét. Persze a sorozatnak nagy valószínűséggel nem is ez a célja, és ha nem szeretnénk százezreket fizetni egy garzon bérléséért, társulni kell.

Szobát az említett budai környéken 80 ezer Ft-ért lehet bérelni, azonban, aki ragaszkodik a privátszférához, annak minimum 120 ezer Ft-ot kell fizetnie egy közeli garzon bérléséért.

Kiemelt kép: Éjjel-Nappal Budapest – Forrás: RTL