Azok az autósok, akik még nem olyan régóta ülnek a volán mögött, lehetséges, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy milyen esetekben van szükség eredetiségvizsgálatra, illetve, hogy ez mégis miért elengedhetetlenül fontos bizonyos esetekben. Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat átverve akkor, ha használt autót vásárolunk, fontos, hogy egy szakember megnézze, a járművünkön az eredeti alvázszám található-e meg, illetve megnézik az autó motorját is.

Abban az esetben, ha jó áron, megbízható szakemberekkel szeretnénk elvégeztetni a járművünk eredetiségvizsgálatát, keressük fel a Kaptás szervízt, ahol többek között autójavításra, műszaki vizsgára, autómentésre, sőt még autóbérlésre is van lehetőségünk.
Az autó típusától függően az eredetiségvizsgálat ára 17 000 Forinttól 20 000 Forintig terjedhet, attól függően, hogy milyen hengerűrtartalommal rendelkezik.

Adás-vételezés mellett szükséges még az eredetiségvizsgálat abban az esetben, ha az adott gépjármű még nem rendelkezik a gyártó által kiadott járműkísérő okmánnyal, vagy ha valami miatt megváltozott az autó alvázszáma, egy korábbi beavatkozás során.
Elengedhetetlen még a vizsgálat, ha a gépjárművet korábban kivonták már a forgalomból, most mégis újra forgalomba szeretnénk helyezni.

Ezeket ne hagyd otthon, ha a gépjárműved eredetiségvizsgálatára készülsz

Az eredetiségvizsgálat elvégzéséhez mindenképpen szükség lesz annak a személynek az okmányaira, aki a vizsgálatot szeretné elvégezni.
Neki kell bemutatnia a személyazonosító igazolványát, és a lakcímkártyáját, vagy esetleg az útlevelét, és a lakcímkártyáját. Illetve alkalmas lehet még az új típusú vezetői engedély a lakcímkártyával együtt.
Akkor, ha a gépjármű törvényes tulajdonosa valamilyen oknál fogva nem személyesen fogja lebonyolítani az eredetiségvizsgálattal járó procedúrát, készüljünk fel arra, hogy szükségünk lesz egy meghatalmazásra, melyet az eljáró személynek fel kell mutatnia. Ha a jármű tulajdonosa jogi személy, vagy olyan gazdasági társaság, ami jogi személyiséggel nem rendelkezik, szükség lesz egy aláírási címpéldány másolatára, a cégbejegyzés első oldalának másolatára, illetve az eljáró személy számára szóló meghatalmazásra is.

Emellett ne felejtsük el még a jármű forgalmi engedélyét, és ha az eredetiségvizsgálatra tulajdonjogi megváltozásból van szükség, vigyük magunkkal az adás-vételi szerződést, melyben a vevő kérelmezi a vizsgálatot.

Vajon meddig érvényes az eredetiségvizsgálat?

Használt gépjármű vásárlásakor elengedhetetlen az autó eredetiségvizsgálata, hiszen ez szükséges a jármű átírásához, illetve adott esetben a forgalomba helyezéséhez is. Ennek a célja pedig nem más, minthogy szakemberek leellenőrizzék az autó egyedi azonosítóját, hiszen sajnos előfordulhat, hogy korábban az autó motorszáma vagy éppen alvázszáma is megváltozott.

Az eredetiségvizsgálattal egyértelműen ki lehet szűrni azokat a gépjárműveket, melyek esetleg valamilyen bűncselekményen estek át korábban.
Egy fel nem használt eredetiségvizsgálat 60 napig lesz érvényes, és minden egyes tulajdonosváltáskor újat kell csinálatatni, még akkor is, ha a jármű csak kis ideig volt a tulajdonunkban.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.