Újabb 10 napos oltókampányt hirdetett a kormány. Ennek részeként a háziorvosok azt az utasítást kapták, hogy minden 45 év feletti páciensüket be kell oltaniuk. A Budapest környéki háziorvosok is felpörgették az oltásokat, a legtöbb orvos a Facebookon toborozza az oltakozni vágyókat.

Újabb lista a háziorvosoknak

A háziorvosok már kedden megkapták az oltási folyamatba bevonható regisztrált személyek legújabb listáját, de egy új korcsoportos bontásban. Ez pedig a „45 évesek és annál idősebbek teljes köre”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A 45 éven felüliek oltása

A NEAK levelében azt írják: „Ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha Ön már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A fiatalok veszélyben vannak

Az oltásnál eddig a 60 éves életkor számított a gyakran emlegetett korhatárnak, például az oltási program kezdete óta kiemelt csoportnak számítottak a „60 év alatti krónikus betegek”. Úgy tűnik, most, feltehetően azzal párhuzamosan, hogy a koronavírus hazánkat leuraló brit variánsa a fiatalabb korosztályokat is veszélyezteti már az eddig 60 éves kor 45-re tolódott – írja a Telex.

Iránymutatás a oltásszervezéshez

A NEAK szerint a megküldött lista azért tartalmazza a 45 éveseket és az annál idősebbeket teljes körűen, külön megbontás nélkül, mert így akarnak lehetőséget biztosítani a háziorvosnak arra, „hogy át tudja tekinteni a regisztráltak szélesebb körét, és adott esetben felhívja azon betegei figyelmét a védőoltás kiemelt jelentőségére, akik nem szerepelnek ezen, illetve az oltandó személyek kiválasztását is nagyobb körből tudja megszervezni.”

Keressék meg a pácienseiket

A levélben a NEAK arról is tájékoztatja a háziorvosokat, hogy miután már a védőoltást megkapott pácienseik listáját is megkapják, ki tudják szűrni azokat, akik „még nem is regisztráltak és az oltást sem kapták meg”. Az egészségbiztosítási alapkezelő azt kéri minden háziorvostól, hogy az lehetőség szerint „keresse meg ezeket a pácienseit és javasolja, hogy regisztráljanak a Covid-19 elleni védőoltás felvétele érdekében”.

A háziorvosok a Facebookon kommunikálnak

Hetek óta, több Budapest környéki háziorvos a Facebookon teszi közé, hogy éppen milyen oltóanyag érkezik a praxisukban és arra kérik a pácienseiket, hogy amennyiben ez megfelelő számukra, akkor azt e-mailben jelezzék feléjük.

Nem említenek korcsoportot

A háziorvosok már korcsoporttól függetlenül szervezik az oltásokat. Az egyik Budapest környéki Facebook csoportban arról írt egy férfi, hogy éppen dolga volt a háziorvosi rendelőbe, az orvos pedig felajánlotta neki, ha már itt van, akkor beoltja. Még a feleségét is behívta, aki az autóban várakozott.

Egyszerűsítik a szervezést

A Biatorbágyi Egészségházban működő oltóponton a szervezést is leegyszerűsítették. Facebook oldalukon a következő bejegyzést tették közé: „Aki a 2. körre jön, ne feledje, hogy ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban várjuk, mint amikor a múltkor érkezett. Szóval, ha március 18. csütörtök 12:10-kor kapta az oltást, akkor most április 22. csütörtökön 12:10 órára jöjjön”.

Budakeszin is felgyorsították az oltást

A Budakeszi Egészségügyi Központban is maximális sebességre kapcsoltak, hogy minél többen megkapják az oltást. Ők arról tájékoztatják betegeiket, hogy április 21 és 22-én 500 embert oltanak be, emiatt ezeken a napokon szünetel a vérvétel és bizonyos szakrendeléseket is töröltek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Mészáros János