Azt már hetek óta lehet tudni, hogy a kormány sok pénzt szán az idei augusztus 20-i ünnepségek megrendezésére. Csak a tűzijáték majdnem egymilliárdba fog kerülni. Vannak, akik szerint ez nagyon sok pénz és másra kellene inkább költeni, ugyanakkor vannak bőven olyanok is, akik szerint az államalapítást méltóképpen kell megünnepelni és erre bizony költeni kell.

7,8 milliárd forintot szán a kormány az államalapítás megünneplésére, a tűzijáték pedig az elmúlt években megszokott összeg többszörösébe kerül majd.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer dokumentumai szerint pedig minden eddiginél többe kerül majd az augusztus 20-ai tűzijáték – írja a 24.hu.

Az előzetes dokumentációból kiderül, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal meghívásos eljárásban keresett szervezőt az augusztus 20-i tűzijáték, illetve a kapcsolódó előkészítési, lebonyolítási feladatok ellátására.

A nettó 1,3 milliárd forintos keretmegbízást az Antenna Hungária Zrt. nyerte el. A keretösszeg 70 százalékát a megrendelőnek ki kell merítenie, ami azt jelenti, hogy az idei tűzijáték legalább 910 millió forintba kerül majd. Tavaly 212 millióba, 2018-ban pedig 175 millióba került a tűzijáték.

Az államalapítás előtt tisztelgő hivatalos megemlékezéseket az idén több napos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tartja meg a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A hagyomány megteremtése az idén nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhet. Ez szintén egy keretmegbízás, amelynek 70 százalékát, tehát nettó 4,6 milliárd forintot az kötelesek elkölteni, a fennmaradó 30 százaléka opciós.

Nem lőhetnek fel rakétákat a Lánchídról

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes éppen ma jelentette be: “A hídon, június 27-től 30 kilométer/óra a megengedett sebességhatár, és mivel az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához, ezért mostantól a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható” – írta közleményében a főpolgármester-helyettes.

Több agglomerációs városban elmarad a helyi tűzijáték

Az agglomeráció több városában bejelentették, hogy takarékossági okokból nem lesz idén helyi tűzijáték augusztus 20-án. Dunakeszin Facebook szavazást indított erről a polgármester, a jelenlegi állás szerint a szavazók többsége nem akar tűzijátékot a kormánypárti vezetésű városban.

Lassan, de biztosan kezd visszatérni az élet, mi már gőzerővel készülünk az augusztus 20-ai ünnepségünkre. A tűzijátékot…Posted by Dióssi Csaba on Tuesday, June 16, 2020

MTI/BPK – Fotók: BudaPestkörnyéke.hu