Minden 65 év feletti regisztrált magyar állampolgárt egy héten belül beoltanak – többek közt erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel az állami rádióban. A miniszterelnök szerint nemsokára döntenek arról, hogy a beoltsák-e a középiskolásokat.

Baj lehet a húsvétból

„A szakembereknek igazuk van, hogy az óvatosságra helyezik a hangsúlyt. Ha nem tartjuk be a korlátozásokat húsvétkor, akkor abból nagy baj is lehet a húsvétból”- mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

260-nál többen haltak meg

Ami a napi adatokat illeti, Orbán Viktor szűkszavúan csak annyit mondott, hogy több mint 260-an haltak meg és több mint 9 ezer új fertőzött van.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

3,5 millió beoltott

„Lassan elérjük azt a pontot, amikor a vakcinák ki fogják fejteni a hatásukat. Április 4-e után 2,3 millió felett lesz a beoltottak száma, míg a következő héten elérjük a 3 milliót, míg azt követően a 3,5 millió beoltottat – mondta a miniszterelnök. „Mindenki abban bízik, hogy a nyugati szállítások fel fognak gyorsulni. 

A boltok nyitása után jön az újabb lépés

A miniszterelnök azt mondta, hogy húsvét után meg lesz a 2,5 millió első beoltott, és ezt követően megváltozik az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok. „Ekkortól áttérünk a négyzetméter alapú szabályozásra. Április 19-én kinyitnak az iskolák és az óvodák. Ha elérjük a 3,5 millió oltást, akkor újabb lépések jönnek, de arról csak a jövő héten dönt a kormány”.

Zárással nem lehet megállítani a vírust

„Valakik azt gondolják, hogy zárásokkal meg lehet állítani a vírust. Az első és a második hullámot talán meg lehetett ezekkel állítani. A brit vírust csak lassítani lehet. A korlátozások és az elszigetelés nem fogja megállítani, csak a vakcinával” – mondta Orbán Viktor.

65 év felettiek oltása

3 millió 700 ezernél tart a regisztráltak száma. „Egy hét múlva minden 65 év feletti magyar ember, aki regisztrált, meg fogja kapni az oltást” – ígérte Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint már csak 250 ezer 650 év feletti idős van, aki még nem kapott oltást.

A középiskolások oltása

Egy héten belül döntés születik arról, hogy lehet-e a 16-18 év közöttieket, vagyis a középiskolásokat oltani.

Védettséget igazoló kártya

Orbán Viktor arról is beszélt, ha bizonyos szolgáltatásokat összekötnek a védettséget igazoló kártyával, akkor tovább nőhet a regisztráltak száma, és nem lesz olyan helyzet, hogy több vakcina van, mint ahány regisztrált.

Kötelező oltás

Arra a kérdésre, hogy kötelezővé lehet-e tenni a koronavírus elleni vakcinát azt mondta, „ha valamire rá akarnak szorítani minket, akkor direkt ellenállunk, és ezért nem lehet kötelezővé tenni felnőtt embereknek az oltást”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Pintér Sándor az operatív törzs ülésén – Forrás: Facebook/Orbán Viktor