Azoknak, akik szeretnének a meleg, nyári hónapokra egy kültéri medencét, már most el kell kezdeni tervezni a műveleteket, hogy időben kész legyenek, hiszen a megrendeléstől számítva is több hónap, míg a teljes folyamat lezárul, és élvezhetjük a forróságban a medence vizének hűsítő hatásait. Azonban egy medence elkészítésével nem érnek véget a vele kapcsolatos tevékenységek, hiszen folyamatos odafigyelést és időnkénti karbantartást igényel.

Alapvető tudnivalók

Az alábbiakban az e-kert.hu gerendavázas medencéihez adunk hasznos információkat. A medencéhez való lépcső esetében a legbiztosabb, ha olyan eszközt használunk, amely tartozékként hozzá kapható. A mobil lépcsőknél vigyázni kell, hogy stabilak-e.

A medencéhez tartozó minden használati útmutatót alaposan el kell olvasni, és annak megfelelően eljárni! Az elektromossági területek kialakításához mindenképpen villanyszerelő szakember segítségére van szükség.

A tavaszi előkészítés lépései

Természetesen minden időszakban más karbantartást igényel egy medence, tavasszal felébresztjük a téli álmából, és előkészítjük a nyári használatra. Ez több lépésből áll:

  • Nagyon fontos, hogy a medence lefolyója ne duguljon el! Ehhez lomb- és fenékmerítő-hálót kell használni, hogy a nagyobb szennyeződéseket ki tudjuk szedni.
  • A Weka külszíni gerendavázas medencék esetében minden maradék vizet le kell engedni, hogy el lehessen kezdeni a maradéktalan takarítást. A tisztítószerek csak így érik el céljukat, és a mészkő lerakódásokat is le kell szedni, ha vannak.
  • Ehhez savas alaptisztítószer használata javasolt hígítva, viszont ahogy minden hasonló vegyszerrel, úgy ezzel is vigyázzunk az alkalmazáskor! Mindig a vegyszert adja hozzá a vízhez, sohasem fordítva! Ez az anyag a műanyagot kíméli, viszont ha van márvány vagy bármely más anyag a közelben, azt kerülni kell! Használjon fóliaszivacsot vagy fóliakefét a tisztításhoz, majd alaposan öblítse le a megtisztított felületet!
  • Jöhet a medence peremének tisztítása, így a víztükör szélén lerakódott szennyeződéseket el lehet eltávolítani. Ezt a lúgos kémhatású tisztítószert akár hígitás nélkül is felviheti. Hagyja a felületen néhány percig, majd öblítse le tiszta vízzel!
  • Ha végzett minden művelettel, az egész medencét alaposan át kell öblíteni, hogy ne maradjon sehol sem tisztítószer!

Az ideális pH-érték

Ahogy mindennek, a medence vizének is van egy pH-értéke, amit illik megtartani. Ez az érték 7,0-7,4 között van. Efölötti érték bőr- és szemirritációkat okozhat, az alatta lévő érték pedig rozsdásodási folyamatokat indíthat el a szerelvényekben. Ezt követően fertőtlenítést kell végezni, valamint úgynevezett sokk-klórozást. Néhány nappal ezután ajánlott az algairtás, illetve a pelyhesítés, hogy a lebegő szennyeződéseket a vízszűrő körforgásába lehessen terelni.

Ezek az alapvető tudnivalók, amelyek részét képezik egy gerendavázas felszíni medence tavaszi karbantartásának. Ha további, részletes információkra kíváncsi, látogasson el az e-kert.hu oldalára vagy kérje szakértő segítségét!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.