Nem lehet oltóanyagot választania annak, aki úgy dönt, hogy beadatja magának a koronavírus elleni vakcinát – ezt mondta Müller Cecília. Azt nem lehet tudni, hogy mi alapján döntik el, hogy ki, melyik vakcinát kapja meg.  Egy kutatásból azonban az derült ki, hogy a magyarok kevésbé bíznak az orosz és a kínai vakcinában, mint az amerikai és az európai fejlesztésűben.

17,5 millió vakcina

17,5 millió adag vakcinát kötött le Magyarország a különböző gyártóknál – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Vizsgálják az orosz vakcinát

„Az orosz vakcinát is vizsgáljuk, magát az oltóanyagot és a dokumentációját is. Hamarosan egy kínai vakcina dokumentációja is beérkezik, amit az engedélyező hatóságok és virológusok elkezdenek vizsgálni. Azt nem lehet megmondani, melyik vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását” – mondta Müller Cecília

Március körül kezdenek oltani

A tisztifőorvos szerint a magyarok bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok és a vakcinák iránt is. Mint fogalmazott, tömeges oltásra a következő év első negyedévében számíthatunk.

Oltási terv

„Az oltakozás nem a regisztráció, hanem az oltási terv szerint zajlik majd. A regisztráció nem jár kötelezettségekkel, ha valaki most úgy gondolja, szeretnék megkapni a védettséget, de később meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését” – mondta Müller Cecília.

Nem lehet vakcinát választani

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy azt a vakcinát lehet majd beadatni itthon, amelyet a hatóságok jóváhagynak, biztonságosnak tartanak, és amely rendelkezésre áll majd. Azt mondta, „választani nem lehet, a döntés szakmai alapon nyugszik”. A tisztifőorvos nyilatkozata furcsa volt azt követően, hogy korábban a főnöke, Orbán Viktor egyértelműen arról besztélt, hogy az emberek eldönthetik melyik vakcinát adatják be maguknak.

FRISSÍTÉS: Elmagyarázták Müller Cecília szavait

Az országos tisztifőorvos keddi nyilatkozata után a Koronavírus Sajtóközpont kiadott egy közlemyént, amelyben elmagyarázzák mire gondolt Müller Cecília, amikor azt mondta, hogy nem lehet majd választani az oltások között, arról szakmai alapon döntenek.

FRISSÍTÉS: Tulajdonképpen akár majd választani is lehet

A közleményben az áll, hogy “Magyarországon nincs engedélyezett, koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden, Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet” – áll a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

Sok a kérdés a vakcina körül

Müller Cecília szerint „azt a vakcinát tudják majd felajánlani, ami minden engedéllyel rendelkezni fog, amivel rendelkeznie kell”. Arra nem tért ki, hogy ha több oltóanyagot is elfogadnak a szakemberek a bevizsgálások során, akkor mi alapján rendelik majd be azokat, és ha például két vagy több vakcinát is szállítanak Magyarországra egyszerre, akkor ki, melyikből kap majd.

Alacsony a vakcina elfogadottsága

A közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll – derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Nem bíznak az orosz és kínai oltóanyagban

Csekélyebb a magyarok bizalma az orosz és a kínai vakcinákban (20-21 százalék) és inkább oltatnák be magukat az amerikai és az európai fejlesztésű szerrel (31-36 százalék).

Kiemelt kép: illusztráció