Lassan enged szorításából a fagy – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Eszerint hamarosan az ország legnagyobb részén napos időnk lesz és fehér karácsonynak nyoma sincs.

Leginkább napos, melegebb idő várható

Az ország legnagyobb részén élvezhetjük a napsütést, emellett a hőmérséklet komótosan ugyan, de emelkedik. A legtöbb helyen kevéssel fagypont fölé melegszik fel a levegő délutánra, de a Dunántúl nyugati részein és az Északi-középhegység térségében maradnak egész nap borult, párás tájak – közölték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz, ahol nagyon hideg lesz

Ennek megfelelően arrafelé várhatóan 0 fok alatt maradnak a csúcsértékek, sőt a Fertő és Sopron környékén időnként viharossá fokozódó szél csak tovább rontja a hőérzetet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hamarosan enyhül az idő

Csípős éjszakai fagyokat, hideg nappalokat és havazást is kaptunk az elmúlt két hét során. A télies időnek azonban hamarosan vége szakad, és úgy tűnik épp az ünnepekre érkezik meg az enyhülés – írja az Időkép.

Lassan, de biztosan

A Kárpát-medencét jelenleg uraló fagyos légtömeget enyhe, óceáni eredetű léghullámok söprik el a hét első felében. A meleg levegő legelőször a magasabb légrétegekben érkezik meg, de ebből eleinte mi keveset fogunk érezni itt a felszínen, ahol kis időre még beragad a hideg levegő.

Nem várható csapadék

A hét elején még lesznek tájak, ahol napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, a legtöbb helyen azonban 2-9 fok közötti értékekre készülhetünk a hét első felében. Emellé többnyire fátyolfelhős, helyenként ködös, rétegfelhős idő várható számottevő csapadék nélkül.

Mi lesz karácsonykor?

Az előrejelzések szerint A fehér karácsony sorsa is egyre inkább eldőlni látszik. A szerdától várhatóan tovább fokozódik az enyhülés, és karácsonykor kifejezetten enyhe, kora tavaszt idéző időjárás jöhet – írják az oldalon.

10 fok feletti hőmérséklet

Sok helyen fagymentesek lehetnek az éjszakák, napközben pedig többfelé a 10 fokot is átlépheti majd a hőmérséklet. Így az a kevés, meglévő hótakaró is nagy eséllyel elolvadhat, jelentős csapadékutánpótlás pedig egyelőre nem várható. Ha esetleg mégis jön valami, az nagy eséllyel eső formájában fog lehullani.

Mi volt az előző években?

Az OMSZ képe szerint tavaly kicsit havas volt a karácsony Budapesten, az előtt pedig 2016-ban esett a hó a szeretet ünnepén. Nagyon fehér karácsony legutóbb 2002-ben volt a fővárosban a meteorológiai szolgálat szerint. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az elmúlt fehér karácsonyok Budapesten:

Forrás: OMSZ Facebook-oldal

Kiemelt kép: illusztráció