A Szentendrei Régi és Új Művésztelep alkotóinak munkáiból válogatott kiállítással MűHelyek címmel megnyílt a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. új kiállítóhelye Szentendrén.

A 33. Szentendrei Tavaszi Fesztivál részeként megnyíló tárlatot köszöntve Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára felidézte, hogy az 1928 januárjában Budapesten megalakult Szentendrei Festők Társasága célul tűzte ki a nemzeti magyar művészet, nemzeti festészet kiterjesztését.

A régi és az 1969-ben megalakult, idén 50 esztendős Új művésztelep alkotóinak művészete kiáramlik az országos és a nemzetközi művészeti életbe, öregbítve az ország és a város, valamint a magyar képzőművészet hírnevét – emelte ki.

Új HÉV, új híd a Dunán és egy elkerülő út – fontos dolgokat mondott Szentendre polgármestere

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány minden olyan folyamatot támogat, amely az értékmegőrzés által hozzájárul a közös nemzetfeladathoz. Az elkötelezettség fontos jele – hangsúlyozta -, hogy az elmúlt évtől igényelhető a 65 év feletti, állami kitüntetéssel rendelkező művészek számára az élethosszig járó művészjáradék, de az is, hogy az Emmi 2014 és 2018 között Szentendre kulturális, művészeti, örökségvédelmi, valamint a kapcsolódó szakmai programok támogatására mintegy 300 millió forintos támogatást biztosított.

A helyettes államtitkár a MANK tevékenyégét méltatva elmondta: a szervezet kiemelt figyelmet fordít az alkotóházak és művésztelepek rekonstrukciójára, fenntartására, működtetésére. A Nemzeti Kulturális Alap támogatása, a kulturális tárca által biztosított forrás, valamint a MANK bevételei révén az ingatlanokra fordított összeg valamivel több mint egymilliárd forint, ebből Szentendrére közel 250 millió forint jutott – ismertette.

Elmondta, hogy a MANK alkotóházakat tart fenn Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten és Hódmezővásárhelyen, emellett két művésztelepet üzemeltet, a hódmezővásárhelyit és a Szentendrei régi művésztelepet. Működteti az állam által finanszírozott fiatal előadó- és alkotóművészeket támogató ösztöndíjakat, támogató szakmai munkát végez, valamint a kiadásában megjelenő online kulturális folyóirattal szólítja meg a kultúra iránt érdeklődő közönséget. Szolgáltatásait a Magyar Mecénás Program segítségével teszi elérhetővé a magyar alkotóművész társadalom számára.

Kapcsolódó: Itt a válasz arra, mennyibe kerülne a szentendrei HÉV föld alá vitele

Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy több mint ötezer művésszel vannak szinte napi kapcsolatban, támogatási rendszerében festők, grafikusok, fotósok, videósok, komoly- és könnyűzenészek, táncosok, írók, költők számára igyekeznek segítséget nyújtani.

Kiemelte: a most megnyílt galériával tovább bővült azon intézmények köre, amelyekben az általuk támogatott művészek meg tudnak jelenni.

Kapcsolódó: Itt a válasz arra, kiknek tiltják meg a behajtást Szentendrére

Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében megemlékezett arról, hogy a Szentendrei Galéria és a Grafikai Műhely a nyolcvanas évek elején szinte egyedülálló kezdeményezés volt. Több is volt egyszerű galériánál: a művészek és a művészet iránt érdeklődők baráti társaságának központja. A Szentendrei Grafikai Műhely 1980-ban alakult meg, mintegy 50 művész részvételével, és Szentendre életében meghatározó művészek korszakalkotó munkái készültek itt.

Nagy Barbara képzőművész, a kiállítás kurátora megnyitójában  a művésztelepről úgy fogalmazott: a telep maga a művészet, és azoknak, akik itt alkothatnak, a védettséget és az “ég felé nyitottságot” jelenti ez a terület, “a kitüntetett létezés helyét”.

A MűHelyek című tárlat április közepéig látható a szentendrei ÚjMűhely Galériában.

A tárlaton a Régi Művésztelep alkotói közül Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Alex, Martin Henrik, Nagy Barbara műveivel, az Új Művésztelep művészei közül Asszonyi Tamás, Bálint Ildikó, Czakó Margit, Farkas Zsófia, Hajdú László, Jávor Piroska, Kapusi Gábor, Kisfalusi Márta, Kocsis Eszter, Lukovitzky Endre, Nagy Kriszta, Pirk László alkotásaival lehet találkozni.

MTI, Kiemelt kép: BPK