Amikor az érzékelők bekapcsolnak, az útburkolatba helyezett LED-lámpák villogni kezdenek, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket – így működik az okos zebra. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően október 14-én, vasárnap kezdődik egy ilyen gyalogátkelőhely kialakítása Dunakeszin a Fő úton, a Penny Market és Városháza közötti gyalogátkelőhelyen.

Az érintett gyalogátkelőhely számos súlyos és halálos baleset helyszíne volt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében áll, azonban a helyzet fontossága miatt a helyi önkormányzat a lakosok biztonsága érdekében meg akarta oldani a problémát.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Így működik

A rendszer úgy működik, hogy az út két szélén – megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeznek el, és az ezekbe beépített szenzorok érzékelik a gyalogosok  áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, az útburkolatba helyezett aktív LED-lámpák villogni kezdenek, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket. Ez a jelzés csak és kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos át nem halad az úttesten. Ezzel elkerülhető a felesleges működés, amellyel egyrészt az a cél, hogy csak akkor álljon a forgalom, amikor kell, illetve beépüljön a járművezetők tudatába az, hogy ha villog a LED, akkor átkelés történik és meg kell állniuk.

Ha neked is van ötleted, hol kellene még ilyen modern zebrát építeni írd meg a Facebookon, alább! Ha teheted, oszd meg a bejegyzést, így a te segítségeddel több javaslat gyűlhet össze.

Itt egy videó arról, hogyan működik egy ilyen okos zebra.

A pályázati lehetőségnek köszönhetően és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélyével október 14-15-én kerül átalakításra a gyalogátkelőhely. Várhatóan október 14-én a Fő út érintett szakaszán a munkavégzés idején forgalomelterelés várható.

A zebra kialakítását követően, jövő héttől már a LED világítással működő okos zebrán közlekedhetnek a gyalogosok. Remélhetőleg a gépjárművezetők még körültekintőbbek lesznek ennél a meglehetősen veszélyes kategóriába sorolható zebránál.

Kiemelt kép: okos zebra működése Debrecenben