Az okmányok hamisítása egyre nehezebbé válik, hiszen újabb és újabb biztonsági elemekkel kerülnek felvértezésre a dokumentumok. A hamisítók ugyanis rafináltak és mindig igyekeznek megtalálni a megoldást, a kiskaput, hogy hogyan tudjanak okiratokat hamisítani.

Harc a hamisítás ellen

Éppen ezért az okmányok vizsgálatának technológiáján is folyamatosan fejleszteni kell. A legújabb biztonsági elemek csak a legmodernebb okmányolvasóval vizsgálhatóak. Az eredeti okmányok és a másolatok között szabad szemmel sokszor észrevehetetlenül kicsi a különbség. Egy jó okmányolvasó azonban képes megmutatni, hogy egy dokumentum eredeti-e vagy sem.

Az okmányolvasó működése

Az okmányolvasók láthatóvá teszik azt, amit az emberi szem nem képes érzékelni. Különféle fényforrásokkal vannak felszerelve, melyekbe beletartozik a látható fény, az UV és az IR is. Így szó szerint fény derülhet arra, ha egy dokumentum hamis.

Akár egy klasszikus értelemben vett okmányról, akár egy bankjegyről van szó, egy jó minőségű okmányvizsgálóval minden kétséget kizáróan be lehet azonosítani, hogy eredeti vagy pusztán egy másolat. Legyen egy hamisítvány bármilyen magas minőségű, sosem lesz tökéletesen egyező az eredetivel, egy jó műszer pedig képes ezt kimutatni.

Természetesen nem csak egyfajta okmányvizsgáló létezik. Mielőtt vásárolna egyet, nézzen utána alaposan, mire képes. A webshopok a termékek adatlapjain feltüntetik az eszközök főbb paramétereit.

Ezekkel jó képben lenni

Ha okmányok vagy bankjegyek vizsgálatáról van szó, akkor nem elég egy jó okmányvizsgálót beszerezni: érteni is kell a dologhoz. Az okmányok vizsgálata szakértelmet igényel, ezt nem lehet akárkire rábízni. Egy szakértő tudja, mik az eredeti okmányok jellegzetes tulajdonságai és felismeri, ha eltérés mutatkozik attól.

Ha valaki hamis okmánnyal találkozik, vagy olyan pénzt kap, ami hamis, akkor köteles mielőbb jelezni ezt a rendőrségnek. A hazai törvények ugyanis tiltják azt, hogy valaki hamis pénzt vagy okmányt használjon, sőt, még annak birtoklása sem megengedett.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!