Amíg nincs tömeges oltás, addig maradnak a korlátozások – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint Brüsszel lassúsága miatt nincs még tömeges oltás. Ma Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal az orosz vakcinabeszerzésről.

98-an haltak meg

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1311 új fertőzött azonosítottak, 98-an haltak meg, 3959 ember van kórházban és 274 ember van lélegeztetőgépen közülük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Érettségi

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta, ha például az oktatásban “ott tart” az oltás és a járványszámok is úgy alakulnak, szó lehet arról, hogy az érettségire felkészülés már ne az eddigi, digitális munkarendben folyjon. Jövő héten fog arról döntés születni, hogy az érettségizők esetében előre hozzák-e őket és tanáraikat az oltási rendben az érettségi érdekében.

Brüsszel miatt nincs elég vakcina

Orbán Viktor Brüsszel lassúságáról is beszélt, mert nem érti azt, hogy egyes cégeknek millió szám állnak a vakcinák a raktáraikban, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, pedig már rengeteg embert beoltottak. Szerinte a verseny az egyetlen olyan dolog, ami kikényszeríti a megfelelő helyzetet, ezért fontos, hogy több vakcinát engedélyezzenek 

Szijjártó Péter tárgyal az oroszokkal

Az orosz vakcina ügyében ma Moszkvában van Szijjártó Péter. “Ügyes külügyminiszterünk van, bízok benne, hogy jól tárgyal”- mondta a miniszterelnök.  A kínai vakcina kapcsán elmondta, a hogy Szerbiában már oltanak ezzel, nem kell Pekingbe menni tájékozódásért. Az AstraZeneca-ra kiadták az engedélyt, folynak a tárgyalások. 

Átoltottság

Orbán Viktor szerint azt mindenki belátja, hogy addig nem lehet feloldani a korlátozásokat, amíg nincs átoltottság az országban. A miniszterelnök szerint ha az egészségügyi dolgozók, szociális otthonok dolgozói, veszélyeztetett korosztály mind be vannak oltva, akkor elő lehet venni az enyhítés kérdését.

Korlátozások feloldása

“Ha senki nincs életveszélyben Magyarországon, akkor lehet majd a korlátozások feloldásáról beszélni” – mondta a miniszterelnök..

Titkos fiókban az időpont

A korlátozások feloldásáról ezt mondta, hogy a  “A legtitkosabb fiókjában” van, hogy mi ennek az időpontja. “Már közel van a pillanat, de nem mindegy, hogy fegyelmezetten vagy egy harmadik hullám áldozataként ér el ez a pillanat minket.”

Vakcinaútlevél

A csütörtöki EU-csúcson téma volt a vakcinaútlevél, erről a miniszterelnök a következőket mondta: “Kicsi az oltottak száma, ezért még ez nem volt vita tárgya, de kezd megjelenni a horizonton. Az volt a közös álláspont, hogy egy egységes adatbázist kell létrehozni, amely alapján majd lehet valamilyen kedvezmény valakinek, de most itt tartunk egyelőre.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: katonák Budapest utcáin – Forrás: MTI/Mónus Márton