Brutális kutyatámadás ért egy vakvezető kutyát és gazdáját Zuglóban. A látássérült Katalinnak segítő kutyát véresre marcangolta egy autószerelő műhelyből kirohanó Rottweiler-jellegű kutya. Az asszonynak a gyermekei segítettek, miközben ő végighallgatta az erőszakot. Nem tagadja, hogy pánikban volt. Ezután elment a zuglói rendőrségre, de ott nem nagyon akartak vele foglalkozni. A látássérült asszonynak keserű tapasztalatai vannak az egyenruhásokkal. FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenése után reagált a rendőrség, a BRFK szerkesztőségünknek küldött közleményét a cikk alján lehet elérni.

Tépni kezdte a vakvezető kutyát az erőszakos rottweiler

„A gyengénlátók iskolájába vittem a két fiamat, amikor egy rottweiler-jellegű kutya odarohant hozzánk, először megszagolta az engem hámban vezető kutyámat, azután hirtelen neki támadt, keményen tépni kezdte Zenitet.” – idézi fel a történteket a látássérült Veres Katalin. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A gyerekek segítettek

A hölgynek a mellette álló 14 éves fia, Barna segített. A megvadult állat meg akarta harapni őt is, de mögé tudott kerülni, és lehúzta a nyakörvénél fogva a vakvezető kutyáról. Miközben Barna teljes erejéből tartotta, a 11 éves Ágost átvezette a vakvezető kutyát a zebrán, hogy messzebb legyen a támadótól, hátha csillapodik majd. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pánikba került a látássérült asszony

“Pánikban voltam, ennyit tudtam kitalálni, de szerencsére bevált, mert lehiggadt, pórázra tudtuk tenni, és visszavezettük abba az autószerelő műhelybe, ahonnan valószínűleg ránk rontott. Ott meglepetésünkre nem reagáltak semmit, tehetetlenek voltunk, mert nem vihettük magunkkal a vérben úszó kutyámhoz, biztos, hogy újból megtámadta volna, ezért kénytelenek voltunk otthagyni. Annyit tudunk, hogy nem maradt ott, kifutott az útra és eltűnt.” – mondja szomorúan Katalin.

Össze kellett varrni a vakvezető kutyát

Zenit, a vakvezető kutya csúnyán megsérült, a fülét össze kellett varrni. “Borzasztó, mit élt át. A két fiam mentette meg az életét, jobb nem belegondolni, hogy mi lett volna, ha nincsek velem. Ágost gyengénlátó, vagyis jobban lát, mint én. Én aliglátó vagyok. Barna jól lát, szerencsére velünk volt, mert egy iskolába járnak. Az ilyen kemény kutyatámadás egy látót is váratlanul ér, hát még egy látássérültet. Képzeljék el, hogy viselnék becsukott szemmel a dermesztő erőszakot, a morgó, hörgő hangot, a hatalmas erőt, ahogy a kutyát elrántotta, a cselekvés lehetetlenségét, a félelmet. Ez egy sokkos állapot.” – meséli Katalin.

Támadás az utcán

Barna elmondta, hogy a kutya az autószerelő műhelyből jött ki, átszaladt a túloldalra, ott a kereszteződésig az embereket szaglászta, majd visszament a buszmegálló felé. Keresztben átrohant az úttesten és ekkor történt a támadás. Lehet, hogy kitették őt, lehet, hogy pórázról szökött, lehet, hogy egy nyitott kapun jött ki, nem tudni.

Veres Katalin és a megtámadott kutya

A gazdi felelős a kutyáért

Amint Katalin képes volt rá, azonnal felhívta a 112-őt. Gyorsan magához tért a sokkból. A rendőr azt kérdezte, hogy akar-e feljelentést tenni, mert szabálysértés történt, hiszen a kutyáért akkor is felelős a gazda, ha nincs ott a helyszínen. Katalinnak azt mondta a telefonba, hogy menjen el a kapitányságra.

Folyt a vér

A fiúk iskolájában adtak néhány gézlapot a vakvezető kutya vérzésének elállítására, de ez nem volt elég a mély sebre. “Némi kérdezősködés után megtudtam, hogy hol van a közelben állatorvos, és azt, hogyan jutok el oda busszal. Elindultunk. Folyt a vér a szétharapott fülből, úgy vezetett, jelzett minden járdaszegélyt, lépcsőt. Csodálatos társ. Segített, hogy én is segíthessek rajta. Az állatorvosnál kapott gyógyszert, de nem tudták volna azonnal összevarrni a sebét, ezért tovább mentünk az Állatorvostudományi Egyetemre. Altatásban varrták össze, kapott fájdalomcsillapítót, és nem is tudom, hogy dőlt el, ki vezessen kit, mert kissé bódult volt még. Egymást vezettük nagy egyetértésben.” – ,mondja Katalin.

A rendőrség érdemben nem segített

Katalin az eset után elment a zuglói rendőrkapitányságra. “Kijött egy rendőr, és azt mondta, hogy mivel személyi sérülés nem történt, nem kell feljelentést tenni, ami ugye pont az ellenkezője annak, ami a telefonbeszélgetés során elhangzott. Annyit fűzött hozzá – továbbra is az utcán álldogálva, mert nem invitált be –, hogy sintért kellett volna hívni és írni a jegyzőnek. Ez utóbbi meg is történt, ebben a gyengénlátók iskolájának közelsége miatt a látássérült gyerekekre tekintettel kértem, hogy fokozott figyelemmel legyenek a területre” – mondja Katalin.

Tehettek volna valamit a rendőrök

Az asszony azt is elmondta, hogy volt már néhány hasonló élménye a rendőrökkel, és úgy tapasztalta, hogy nem szeretnek látássérült panasztevőkkel bajlódni, mert két tanúval és videofelvétellel kellene rögzíteni a feljelentést, amiről igyekeznek lebeszélni őket. Katalin szerint talán a rendőrség tehetett volna valamit, hogy egy ilyen veszélyes kutya ne járjon szabadon Budapesten és a látássérültek is bizalommal indulhassak el másnap, ne azzal a félelemmel, hogy  ismét megtámadja őket az agresszív kutya.

Megtorpant a kutya

“Másnap amikor odaértünk, ahol a támadás történt, Zenit megtorpat, nem vezetett tovább a járdán, elkezdett húzni a járdáról az úttest felé, mert figyelte, hogy onnan jön-e a támadó, ahonnan előző nap. Persze megálltunk, megnyugtattam. Ki akarta kerülni azt a szakaszt, egyértelműen a támadás traumáját élte át. De most nem következett be, amitől féltünk, a támadás nem ismétlődött meg, eljutottunk a gyengénlátók iskolájába, aztán a munkahelyemre, ahol végig a közelemben pihent Zenit békében, nyugalomban.” – mondja Katalin.

Nagyobb szívet kér a rendőröknek 

Szerencsére nem tapasztalja Katalin, hogy a vakvezető kutyája megijedne valamitől, de az szerinte majd később fog kiderülni, hogy a kutyáktól fél-e. “Remélem, minden marad a régiben. A szabadon járó veszélyes kutyáktól azonban ő sem tud megvédeni, erre gondoljon minden kutyatartó, ezt kérem. A rendőröknek pedig nagyobb szívet kérek, a fogyatékos embereknek nem járnak külön jogok, elég volna a saját jogaikat biztosítani, és ténylegesen tenni a biztonságuk érdekében.” – fűzte hozzá Veres Katalin.

Rossz élmény

A látássérült asszony szavaival egyetértve a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője, Komondi Piroska elmondta: „A támadás következményeinek felmérése folyamatban van. Kiképzőink megnézik, hogy más kutyákhoz milyen lesz a viszonya, a támadás helyén hogyan viselkedik, hiszen ott még benne van a rossz élmény. Jelenleg bizakodunk, mert Zenit szépen, magabiztosan vezeti Katát.” A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Reagált a rendőrség

Cikkünk megjelenése után a rendőrségtől az alábbi információt kaptuk: „Egy látássérült nő 2024. április 8-án reggel tett bejelentést a 112-es segélyhívón, mert vakvezető kutyáját egy kóbor kutya megtámadta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ ügyeletese rendőrt küldött a helyszínre, hogy vegye fel vele a kapcsolatot, a hölgy azonban nem várta meg, mert állatorvoshoz vitte kutyáját. A nap folyamán a nő személyesen ment be a XIV. Kerületi Rendőrkapitányágra, ahol elmondta, hogy az esetet bejelentette a hatáskörrel rendelkező jegyzőnél. A kapitányságról járőrt küldtek a kutyatámadás helyszínére, de a kóbor állatot nem találták. A zuglói rendőrök azóta is voltak adatot gyűjteni a környéken, valamint újra felvették a kapcsolatot a bejelentővel. Az ügyben veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt indult eljárás.”

Kiemelt kép: BPK-montázs