Újlipótvárosban – a Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca által határolt területen – ma ünnepélyesen átadták a csaknem 5.000 négyzetméteres Thurzó parkot.

Sok fát ültettek

Alig egy év alatt elkészült, s 77 fát, 3 ezer kisebb cserjét, 109 látványos cserjét, 256 örökzöld cserjét, 3700 évelőt és 4500 díszfüvet ültettek ide. A park 80 százalékát növények borítják – írja az önkormányzat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Okospark

Öntözését automata locsolórendszer biztosítja, de megoldották az ökologikus csapadékvíz-elvezetést is. A közvilágítás energiatakarékos LED lámpákkal valósul meg. A biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel: működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Korábban parkoló volt

A csaknem 5.000 négyzetméteres új közpark területe egy évvel ezelőtt még murvás parkoló volt. Dr. Tóth József kerületi polgármester beszédében felelevenítette, miként sikerült elérni, hogy pihenőpark létesüljön itt. Az önkormányzat vételi ajánlatát erre a területre – amely akkor már zöldterületi, közkert övezetbe sorolt ingatlannak számított – a tulajdonos nem fogadta el 2021-ben. Ezért kisajátítási eljárást kezdeményezett a kerület.

Videó a parkról:

Rengeteg növény

1830 négyzetméteren gyepszőnyeget terítettek le, 3000 kisebb cserjét, 109 látványos cserjét (például: füge, gránátalma, babérmeggy, rododendron, kivi), 256 örökzöld cserjét, 3700 évelőt és 4500 díszfüvet ültettünk. A parkba 77 fát telepítettünk: 19 kisebb (18-20) törzsátmérőjűt, 23 vastagabb (35-40) törzsátmérőjűt és 35 4-6 méter magas parkfát.

Ilyen fák kerültek a parkba

A Thurzó park fái: juhar, gyertyán, berkenye, hársfa, tűlevelű fenyő, s vannak különlegesek is, például tulipánfa, szamócafa, japán naspolya, liliomfa.) A burkolt felületek mintegy kétharmada vízáteresztő. A kerítéssel körbevett park 6 bejáraton át közelíthető meg, reggel 8-tól este 10 óráig tart nyitva.

Kerületi megújulások

Az elmúlt 10 év során mintegy 11.500 négyzetméterrel bővült Újlipótváros zöldterülete – beleértve például a Thurzó parkot, vagy a tíz éve átadott Ruttkai Éva parkot, a Kádár utca, a Katona József utca, a Csanády utca, a Marquez park jelenleg is folyamatban lévő bővítését-felújítását.

Sok a fiatal fa

Ebben a városrészben 2382 közterületi fa van, ebből az elmúlt 10 évben 221 fát ültettünk. Ez 10%-os növekedés. Ezen időszak alatt több mint 2 milliárd forintot fordított az önkormányzat zöldterületi fejlesztésekre Újlipótvárosban.

Ezek a felújítások lesznek

Hamarosan elindul a Dráva park felújítása, idén megújul a Wein János park is, befejeződik a Katona József utca humanizálása, s megkezdődik a Tátra utca zöldítése a Csanády utca és a Victor Hugo utca között. Várhatóan nyáron elkészül a Marquez park is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: új park – Forrás: YouTube